Logo hartvanwaddinxveen.nl
Waddinxveense wijkagenten Marion Elsen (links) en Corina Kant (rechts).
Waddinxveense wijkagenten Marion Elsen (links) en Corina Kant (rechts). (Tekst en foto: Myriam Dijck)

Wijkagent: ‘Coronabekeuring? Dat heb je zelf in de hand’

  •   481 keer gelezen

Waddinxveen – Volgens de politie houden Waddinxveners zich goed aan de coronamaatregelen. “Als we zien dat de anderhalf meter afstand niet wordt nageleefd, is dat vaak omdat men het even niet door heeft”, zegt wijkagent Marion Elsen namens het team.

Sinds het begin van de coronacrisis zijn er ingrijpende noodmaatregelen van kracht. Bij overtredingen kunnen inwoners (ouder dan 13 jaar) een boete krijgen van 390 euro en bedrijven 4000 euro. Elsen: “Deze zijn er om onze gezondheid te waarborgen. Onze opzet is om ervoor te zorgen dat mensen zich aan de regels houden, niet om bekeuringen uit te delen."

Over het aantal corona-gerelateerde bekeuringen in de gemeente zijn nog geen cijfers beschikbaar, maar waarschuwingen worden veelal goed opgevolgd.

 “We beginnen altijd met een gesprek. Pas bij de tweede of derde aanraking op dezelfde dag gaan we over tot bekeuren”, zegt Elsen. “Als iemand boos reageert en bewust weigert afstand te bewaren, dan hebben wij ook minder geduld. Of je een bekeuring krijgt heb je dus eigenlijk zelf in de hand.”

Volgens het politieteam zijn ook jongeren goed aanspreekbaar. Elsen merkt wel dat dit met name geldt voor degenen die iemand kennen in de zorg of een familielid hebben die ziek is. 

“Zij snappen de ernst van de situatie,” zegt ze. “Wel zien we in de volle breedte dat het voor jongeren en volwassenen steeds lastiger wordt om groepsvorming op straat te vermijden.”
Volgens het wijkagententeam leven de meeste bedrijven de maatregelen zorgvuldig na en blijven horeca en contactberoepen gesloten.

Elsen: “Het is wel zo dat als ik langs een kapperszaak kom, dat ik dan toch even naar binnen kijk om dit te controleren.”
Politiezaken worden nu zoveel mogelijk per telefoon afgehandeld, maar drukker dan normaal is het niet. “Het is vooral anders”, zegt Elsen.

Ook is er extra aandacht voor meldingen van huiselijk geweld. “Nu men in deze periode veel meer tijd thuis doorbrengt, kan dit extra spanningen in een gezin opleveren. Wij zijn hier heel alert op.”

Meer berichten