Mirjam van Zoelen observeert tijdens de training van de B-meisjes van HCW.
Mirjam van Zoelen observeert tijdens de training van de B-meisjes van HCW. Foto: Erik van Leeuwen

Zelfs de fietsen staan op afstand

Sport 483 keer gelezen

HOCKEY
Waddinxveen – HC Waddinxveen was afgelopen week de eerste club die in Waddinxveen coronaproof trainde met de jeugd. Een beetje onwennig, maar met heel veel kadaverdiscipline. “Ik zie vooral superveel plezier.”

Door Erik van Leeuwen

Er wordt deze vrijdag druk getraind op sportpark De Sniep door de Waddinxveense hockeyers. De twee velden zijn volledig bezet, waarbij alle spelers de ruimte hebben. Voor elk team is een half veld beschikbaar.

Het plan, met daarin het coronaprotocol verwerkt, is tot in de puntjes uitgewerkt. Zelfs de fietsen in het fietsenrek staan op anderhalve meter. “Dat viel me ook al op”, zegt Mirjam van Zoelen. Het bestuurslid technische zaken en trainer van de meisjes B spreekt van een paar schoonheidsfoutjes. 

“Over die fietsenrekken, we hadden bedacht dat de spelers van de teams die aan de rechterkant van de velden trainen via de rechteringang het park zouden betreden. Voor links was dat de linkeringang. Leuk en goed bedacht, maar we waren vergeten dat bijna iedereen op de fiets komt en dat de fiets wel in het fietsenrek gezet moet worden.”

De training van vrijdag verloopt ogenschijnlijk zonder problemen. Er is veel enthousiasme en wat opvalt is dat iedereen zich aan de regels houdt. Nergens wordt het anderhalvemeterverbod geschonden. “Dat is eigenlijk ongelofelijk”, zegt Van Zoelen. “Dit is pas de eerste training. Normaal vliegen deze meiden elkaar tijdens de training om de nek.”

Het is wel wennen, erkent Van Zoelen. Zeker voor haar als trainer. “Het improvisatievermogen wordt danig op de proef gesteld. Ik heb nog nooit zo veel pionnen neergezet.” Het halve veld waarover Van Zoelen en haar twaalf meiden beschikken, is bezaaid met pionnen. Die pionnen zijn volgens de trainer hard nodig om de afstand aan te geven. “Rijtjes moet je voorkomen”, zegt de ‘pionnoloog’.

Ze heeft van tevoren goed nagedacht over de oefeningen. Na een korte warming-up met bal en stick gaan de dames aan de slag met een doordraaioefening waarbij alle aspecten van het hockey aan bod komen: slaan, stoppen, doorspelen en afwerken. Alles gebeurt op gepaste afstand van elkaar. 

“Je merkt wel dat ze bijna twee maanden niet getraind hebben”, zegt Van Zoelen over haar pupillen. “De balbehandeling heeft duidelijk geleden onder de lockdownperiode. Veel ballen stuiteren op. Ach, dat komt wel weer.”

Max van Gils heeft donderdag zijn vuurdoop. Normaal traint de speler van HCW 1 op vrijdag, maar nu staat die avond een romantisch etentje voor twee op de rol. “Mijn vriendin en ik vieren ons vijfjarige samenzijn. Ik heb eten besteld en de kaarsjes staan klaar. Gelukkig vonden die jongens het geen probleem om donderdag al te trainen.”

Ook Van Gils onderwerpt zijn manschappen (jongens C) niet aan een militaire training. “Het rennen krijgen ze van mij cadeau. Het gaat nu om lol en plezier maken. Ze hebben lang genoeg binnen gezeten en niet kunnen hockeyen.” Bovendien is de training ingekort tot een uur. “Voor corona trainden we altijd anderhalf uur, nu moeten we alles in een uur proppen.”

App
Ondanks het anderhalvemeterregime zijn er ideeën genoeg om een leuke hockeytraining te geven volgens Van Gils (27). “Go For Hockey, van Lars Verboom, ondersteunt de trainers altijd al. Hij heeft in de app waar oefeningen en trainingsvormen in staan, allemaal oefeningen gezet die coronaproof zijn.”

Van Gils heeft voor zijn eerste coronatraining gekozen voor oefeningen in estafettevorm. “Vier oefeningen. Ik heb tien spelers, dus geen opstoppingen. Niemand liep elkaar voor de voeten.”

De trainer is niet het type dat kijkt wat niet mag. Hij kijkt vooral wat wel kan. “Je kan nog heel veel wel doen. De jongens van deze leeftijd vinden partijtje uiteraard het leukst, maar je kunt aan elke oefening een wedstrijdelement toevoegen. Daar zijn ze op deze leeftijd gek op.”

In de groep van Van Gils zitten spelers van twaalf en dertien jaar. Officieel mogen die van twaalf jaar onbeperkt sporten. Voor de dertienjarige hockeyers is wel de anderhalve meter afstand van kracht. “Dat kan niet door elkaar. Dus ook voor de twaalfjarigen geldt die regel. Niemand heeft daar een probleem mee. Iedereen lette er echt super op.”

Deze week wacht Van Gils een nieuwe uitdaging: zijn groep wordt aangevuld met vijf meisjes van dertien jaar. “Ook dat gaat goed komen. Ik ben al heel blij dat we weer iets kunnen doen. Mij hoor je niet zeuren.”