Logo hartvanwaddinxveen.nl
Fiene (links), Jimme en Silke Wijnstra legden een bloem bij het oorlogsmonument in Waddinxveen.
Fiene (links), Jimme en Silke Wijnstra legden een bloem bij het oorlogsmonument in Waddinxveen. (Foto: Nicole Lamers)
75 jaar vrijheid

Herdenken vanaf de bank thuis

  •   156 keer gelezen

Waddinxveen - De algemene vlaginstructie voor 4 mei is dit jaar net even anders: eenmalig hangt de Nederlandse vlag, ook bij het gemeentehuis van Waddinxveen, van zonsopgang tot zonsondergang halfstok (in plaats van 18.00 uur tot zonsondergang). 

Dit op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, omdat de herdenking van oorlogsslachtoffers dit jaar door de coronamaatregelen heel anders verloopt.

Zo legt burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis samen met zijn vrouw vanmiddag al een krans bij de oorlogsgraven van Cornelis Both, Jan Sonneveld, Lubbert Rozeboom en Toon Pille en wordt een bloemstuk neergelegd bij het familiegraf waarin Arie Oudijk is bijgezet. Arie Oudijk was dienstplichtig militair. Ook legt het echtpaar Nieuwenhuis een krans bij het oorlogsmonument op het Stationsplein.

In de uren daarvoor waren al veel scholieren met hun ouders hen voorgegaan en hadden ook een bloem gelegd bij het oorlogsmonument. Andere jaren werd dit altijd gezamenlijk gedaan, maar door het coronavirus mogen er nu geen georganiseerde bijeenkomsten plaatsvinden wegens kans op besmetting. De toespraak van de burgemeester wordt ook om die reden, na het houden van twee minuten stilte om 20.00 uur, via de lokale radiozender RTW uitgezonden.

Gezin
De familie Wijnstra ging op 4 mei rond het middaguur even een bloem leggen bij het oorlogsmonument dat op dat moment nog verfraaid werd met bloemen door vrijwilligers van het 4 en 5 mei comité.

De tweeling Fiene en Jimme (11 jaar) en de 13-jarige Silke kwamen samen met hun moeder naar deze plek waar al bakken met bloemen voor de scholieren in Waddinxveen klaarstonden. 

"Normaliter zijn we er altijd bij op 4 mei in de avond, maar nu moeten we de dodenherdenking maar via de televisie volgen. We vonden het wel belangrijk om even een bloem neer te gaan leggen bij het monument. Bovendien is het ook weer een lekkere wandeling", zegt moeder Wijnstra. 

"Wellicht wordt vanavond de taptoe nog meegeblazen, want ze bespelen alledrie een muziekinstrument. Het Wilhelmus ging vorige week wel, hè Jimme? Maar de taptoe is wel heel pittig, we gaan het zien."

Meer berichten