Logo hartvanwaddinxveen.nl
Ed Roos controleert of iedereen voldoende afstand bewaart. (Comitélid Jan Dijkshoorn staat niet op de foto)
Ed Roos controleert of iedereen voldoende afstand bewaart. (Comitélid Jan Dijkshoorn staat niet op de foto)

‘Een half Oogstfeest bestaat niet’

  •   33 keer gelezen

Zevenhuizen – Geen Kareltje van Oogsten aan de Zuidplasweg die de oogstfeestbezoekers de weg wijst naar het kilometer lange feestterrein aan de Dorpsstraat, naar de activiteiten in het Ringvaartpark, de braderie, het snelheidsplein bij Jumbo en naar het muziekpodium, de bar en de eettentjes op het Dorpsplein. Het grootste feest van Zuidplas, dat jaarlijks op de eerste zaterdag van september gehouden wordt, is voor 2020 van de baan. “De onzekerheid over hoe we er als samenleving na 1 september voor staan, is te groot”, zegt voorzitter Arie Dijkshoorn van het Oogstfeestcomité.

Premier Mark Rutte maakte onlangs bekend dat het verbod op evenementen tot 1 september is verlengd. Het achtkoppige comité, dat sinds vier jaar tekent voor de organisatie van het dorpsfeest, kwam voor een dilemma te staan. 

Het evenement mag dan op de agenda staan voor 4 dagen na die datum, maar zolang er geen vaccin tegen het virus is, zal sociale afstand de nieuwe werkelijkheid zijn. 

Hoe hanteer je dan de anderhalvemeterregel als iedereen net uitbreekt na een lange periode afzien, en komt het publiek wel of zit de angst om besmet te raken in een grote massa diep, en kan een evenement als het Oogstfeest een nieuwe verspreidingshaard zijn? 

Met pijn in het hart moesten de oogstfeestheren concluderen: het zit er niet in voor 2020. Arie Dijkshoorn: “We balen als een stekker, want je gunt iedereen na maanden van afzien een groot feest, maar ik denk dat we een verstandige beslissing hebben genomen. Een half Oogstfeest bestaat niet.”

Minder werk
De organisatie van het Oogstfeest is een klus die vele maanden in beslag neemt, maar dan staat er ook iets; het feest trekt jaarlijks zo’n dertigduizend bezoekers.

“Kleine feestjes zullen er wel weer zijn na 1 september, maar wij organiseren geen klein feestje, wij organiseren het grootste feest van Zuidplas”, zegt Bert van Keppel, die zijn Jumbo-plein dit jaar niet omgetoverd ziet in een speelplaats voor snelheidsduivels.

Na de eerste teleurstelling is er ook weer tijd voor een grap, op vrijdagmiddag als de leden van het comité voor het maken van een foto in de grote tuin van de voorzitter bijeenkomen. 

Dick Kooij – die de activiteiten in en rond het Ringvaartpark coördineert - relativeert drie dagen nadat de knoop is doorgehakt: “Wat het betekent dat er geen Oogstfeest komt? Een berg minder werk!” Hij grijnst. “Tja, het is een feest minder en dat is altijd jammer, maar we zagen het wel aankomen.”

Zevenhuizen moet het zonder Oogstfeest doen en het comité kan even gas terugnemen, maar stilzitten is er niet bij. “We gaan door met plannen maken. Volgend jaar staan we er weer, en dan voor 200 procent”, zegt pr-man Niels Elgersma. 

De man-van-de-muziek, Lodewijk Bink vult aan: “We nemen ons verlies. Veel plannen waren al in kannen en kruiken, bands waren al gecontracteerd en een aanbetaling was gedaan, wat overigens heel normaal is in de muziekwereld”.

Loyaal en royaal
Dat is niet de enige financiële strop. Ook de kramen waren al gereserveerd. “Honderdveertig kraamhouders hebben zich al aangemeld”, weet de man van de centen Ron Stolk, die vermoedt dat hij voor het feest in 2021 wellicht de hand wat meer op de knip moet houden.

“Maar waar hebben we het eigenlijk over”, zegt ‘chef sponsors’ Ed Roos. “Er zijn grotere problemen dan een feest dat niet doorgaat. Ik denk dan vooral ook aan onze sponsors. Veel van onze loyale en royale schenkers hebben nu grote zorgen om hun bedrijf.”

Die sponsors, die jaarlijks een flinke duit in het oogstfeestzakje, wil het comité nu graag een hart onder de riem steken. “In moeilijke tijden, waarin vrijwel iedereen wordt geraakt zeggen wij: wij denken aan jullie.”

Ook voor 2021 is het nog maar de vraag of het feest in zijn huidige vorm door kan gaan, maar het comité blijft optimistisch: “In 2021 maken we de ellende van 2020 goed en wordt het dubbel feest.”

Meer berichten