Henk Asscheman (rechts) en Arjan Berkouwer met spullen voor Lesbos.
Henk Asscheman (rechts) en Arjan Berkouwer met spullen voor Lesbos. Foto: pr

Waddinxveners helpen Lesbos: 'Alsof er een engel aan de poort waakt'

Algemeen 536 keer gelezen

Waddinxveen - Henk Asscheman en Arjan Berkouwer vertrekken binnenkort met een transport naar het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. De heren maken deel uit van de werkgroep 'Waddinxveen helpt Lesbos' en hebben vorig jaar, met nog drie andere dorpelingen, tien dagen in het kamp geholpen. Dat maakte toen zo'n indruk, dat ze blij zijn dat ze weer in actie komen.

Door Nicole Lamers

Het transport met kleding, artikelen voor de hygiëne zoals zeep en mogelijk met beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, staat gepland voor 11 mei. 

"Dan vertrekken we richting Duitsland en gaan via Oostenrijk en Italië om vervolgens met de ferry de oversteek te maken naar Griekenland", vertelt Asscheman. 

"Dat wil zeggen, als alles verloopt volgens plan. Nu met de coronacrisis, verschilt het soms per dag wat wel en niet kan, maar het plan is er en we hebben tot dusver alle papieren ingevuld om door alle landen te mogen reizen met onze spullen. Zeker in Italië willen ze precies weten waar je binnenkomt, waar je naartoe gaat en waar je Italië weer verlaat." 

De werkgroep wordt ook gesteund door de overkoepelende organisatie Christian Refugee Relief. De reis zal naar verwachting een dag of vier duren en mochten de twee even op Lesbos willen verblijven, moeten ze eerst twee weken in quarantaine. 

Tien dagen
De kans is groot dat ze hun vracht lossen en dan weer omkeren en met tien dagen weer thuis zijn. "Er is ook nog de onzekerheid of we met twee man Griekenland in mogen. Je zit in zo'n vrachtwagen natuurlijk niet op 1,5 meter afstand van elkaar. In het ergste geval moet Arjan wachten bij de grens tot ik terugkeer van Lesbos, maar dat zien we dan wel. Of we moeten Arjan op de treeplank binden", grapt Asscheman.

Tot dusver lijkt er, volgens Asscheman, nog niemand besmet te zijn in het vluchtelingenkamp. "Wel op Lesbos, maar niet in het kamp. Dat is bijna niet te geloven. Alsof er een engel aan de poort waakt met een zwaard en tegen corona zegt: jij komt er niet in. Je kunt je ook voorstellen dat de rapen gaar zijn, mocht hier verandering in komen. Toen wij er vorig jaar waren, zaten 19.000 vluchtelingen in het kamp, nu zijn het er al 22.000."