Ook bij korfbalvereniging Korbis willen ze gaan trainen.
Ook bij korfbalvereniging Korbis willen ze gaan trainen.

‘Mooi dat we weer aan de gang kunnen’

Sport 215 keer gelezen

Waddinxveen - Sportclubs in Waddinxveen hopen snel een begin te kunnen maken met de trainingen voor de jeugd, nu die ruimte door het kabinet is gegeven. “De kinderen staan te popelen.”

Door Erik van Leeuwen

Bij voetbalvereniging Be Fair waren ze er heel snel bij: twee dagen nadat duidelijk werd dat de pupillen en junioren weer onder voorwaarden konden gaan trainen, stond het trainingsschema al op de website.

“De kinderen staan volgens mij te trappelen van ongeduld”, weet voorzitter Piet Coevert. Het geduld wordt nog wel even op de proef gesteld, want de club moet voldoen aan een protocol en een plan indienen bij de gemeente. Dat is inmiddels gebeurd. “Het wachten is op groen licht van die kant, maar zodra dat er is willen we meteen beginnen.”

Coevert vindt dat zijn club al veel te lang heeft stilgestaan. “Het is enorm positief dat we aan de gang kunnen. Het wordt licht aan het einde van een donkere tunnel.”

Hij erkent dat het voor Be Fair financieel lastig blijft. Kantines moeten tot nader order gesloten blijven, evenals kleedkamers. De lege clubkas spekken is er op de trainingsavonden dus niet bij. 

Achterban
In een oproep aan de leden vroeg Coevert afgelopen week namens zijn club om vooral lid te blijven van Be Fair. Dat is volgens hem nodig om de storm te overleven. “Als er ook nog eens honderd mensen hun lidmaatschap opzeggen, hebben we helemaal een grote uitdaging.”

“Gelukkig zijn er geen signalen die daar op wijzen. We hebben een trouwe achterban, maar het is goed om de mensen nogmaals te wijzen op de lastige situatie waarin we zitten.”

“Voor de clubbinding is het ook goed dat de jeugd weer kan trainen. Hopelijk kan de rest van de club snel volgen.”

Zo denkt ook Steven Rietveld van ASW erover. Zijn club maakt plannen om direct na de meivakantie de trainingen te hervatten. “We zijn hard bezig om alles te organiseren. Er moet een trainingsschema komen, trainers, maar ook een logistiek plan. Hoe zorg je dat je kinderen scheidt bij binnenkomst en vertrek bijvoorbeeld.”

Trainingsvormen
“We zijn alles goed in kaart aan het brengen. Het begint met de trainers. Zonder hen wordt het lastig. Trainers moeten zich ook vrij voelen om nee te zeggen als ze bang zijn besmet te raken of oudere familieleden te besmetten. Een trainer van 23 jaar kijkt daar anders tegenaan dan iemand van 50 jaar. We hebben bijvoorbeeld een trainer die in de zorg werkt. Die is om begrijpelijke redenen niet inzetbaar.”

“Daarnaast is de technische commissie druk bezig om trainingsvormen te bedenken. Bij de pupillen zijn geen belemmeringen, voor de junioren geldt wel de anderhalvemeter afstand. Dat vergt wel enige aanpassing. Conditiewerk, pass- en trapvormen kan prima, evenals afwerken op doel. Een partijtje kan weer niet, net zoals één-tegen-één-duels. Het is wel iets om goed over na te denken.”

Dat geldt ook voor de omgang met de allerjongste jeugd. “Die groep is regelmatig in tranen. Normaal worden die jongens getroost en krijgen een aai over de bol. Dat is nu lastig met die anderhalve meter. Spelers onderling hebben geen beperkingen, dat geldt wel voor het contact met de trainers.”

“Er moet duidelijkheid zijn op allerlei gebied. Een spelertje met een snotneus voor de training mag je niet mee laten trainen. Dat moet je wel goed communiceren richting de ouders.”

Ook bij hockeyclub Waddinxveen en korfbalclub Korbis willen ze weer aan de slag. “Hoe eerder hoe beter”, zegt HCW-voorzitter Gerrit Jan van Delft. “Maar we gaan zorgvuldig te werk.”

Korbis streeft ernaar om op 1 mei weer te beginnen. Vanaf 11 mei wil het de training ook openstellen voor vriendjes en vriendinnetjes.

Er zijn ook clubs die wel willen, maar niet kunnen. Dat geldt voor onder andere zwem- en poloclub De Gouwe. De versoepeling van de maatregelen heeft alleen betrekking op activiteiten in de buitenlucht. 

“We zouden buiten kunnen basketballen”, ziet Peter Scheltinga van basketbalclub Bouncers voor zich. “Maar een belangrijke voorwaarde is dat je een locatie moet hebben. Dat is voor ons wat lastig.”