Burgemeester Henri Lenferink is tevens voorzitter van deze veiligheidsregio. (tekst: Erik van Leeuwen)
Burgemeester Henri Lenferink is tevens voorzitter van deze veiligheidsregio. (tekst: Erik van Leeuwen) Foto: pr

Lenferink: 'Geen klagen over politiecapaciteit'

Algemeen 259 keer gelezen

Leiden – De Leidse burgemeester Henri Lenferink, voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden, heeft tijdens een videoconferentie met de regionale pers zijn waardering uitgesproken voor de inwoners van deze regio. “Bijna iedereen houdt zich aan de maatregelen en beseft het belang om dit te doen.”

Lenferink gaf de boodschap mee die eerder was afgegeven door premier Rutte: 'Om het coronavirus onder de knie te krijgen is het van belang dat iedereen zich ook de komende periode aan de maatregelen houdt'. 

“Het gaat er langzamer maar zeker iets beter uitzien, maar we zijn er nog lang niet”, aldus Lenferink. De Veiligheidsregio hanteert het beleid van ontmoedigen, doseren en afsluiten. 

“Dat ontmoedigen doen we via communiceren. Het laten staan van je motor of racefiets. Vorige week was het echt te druk. We houden nauw contact met belangenverenigingen en brancheorganisaties. Zo hebben we de tuincentra gevraagd geen reclame te maken voor de Pasen. Ze blijven open, maar wel onder strikte voorwaarden. Voor de grote winkels geldt een limiet van één persoon per 24 vierkante meters. Daar zullen we streng op controleren.” 

Het ontmoedigen wordt in een aantal gebieden gecombineerd met ‘doseren’. Lenferink: “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het afsluiten van parkeerterreinen bij recreatiegebieden. Gemeentelijke handhavers en politie worden volop ingezet om controle uit te oefenen. Over de politiecapaciteit heb ik geen klagen.”

“Er is niet meer uitval door ziekte dan normaal. Doordat de politie minder andere zaken heeft op te lossen, kan iedereen op handhaving worden ingezet. Er zijn nauwelijks woninginbraken of zakkenrollerij.” 

Het aantal meldingen van huiselijk geweld is volgens Lenferink wel iets gestegen. “Niet veel, maar wel wat. Het is nog moeilijk te zeggen of dit een trend is." 

De ziekenhuizen in de regio kunnen het aanbod van coronapatiënten goed aan. Lenferink: “We zijn in control." In de laatste noodverordening heeft Lenferink het verbod op openstelling van kinderopvang in bijzondere gevallen opgeheven. “We willen de garantie dat kinderen van ouders met een vitaal beroep, opgevangen kunnen worden."