Bij ASW wordt niet gevoetbald, waardoor barinkomsten wegvallen. Het verlies loopt nu al 'in de duizenden euro's'.
Bij ASW wordt niet gevoetbald, waardoor barinkomsten wegvallen. Het verlies loopt nu al 'in de duizenden euro's'.

ASW raakt vet op de botten snel kwijt

Sport 401 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – Met het verlengen van de maatregelen tegen het coronavirus nemen ook de zorgen toe voor voetbalvereniging ASW. De fusieclub ziet de bodem van de clubkas langzaam maar zeker in zicht komen. “Het vet dat we op onze botten hadden, raken we snel kwijt”, aldus voorzitter Gé Smakman.

Door Erik van Leeuwen

Het grote pijnpunt, zoals bij alle veldclubs met een eigen kantine, is dat de inkomsten uit de (snack)bar zijn weggevallen. 

Het gaat volgens Smakman bij ASW om serieuze bedragen. Het verlies voor zijn club loopt nu al in de duizenden euro’s. “April, mei en juni zijn onze beste maanden. Na de competitie hebben we toernooien, zoals het 7-tegen-7-toernooi en het Kierewiettoernooi. We lopen écht veel geld mis.” 

Smakman vindt het bovendien een hard gelag voor zijn club, die aan het opkrabbelen was uit een diep dal. “We hadden de zaakjes net weer op orde. We hadden zelfs een spaarpotje kunnen creëren. Voor vervanging van een koelkast die naar de haaien gaat.” 

Dat spaarpotje is nu nog goed gevuld, maar in de wetenschap dat de lockdown tot zeker eind april duurt, vreest Smakman het ergste. “Ik kan me niet voorstellen dat we half mei weer kunnen trainen. De schade die deze periode aanricht is enorm.”

Bij zijn club melden zich steeds meer leden die moeite hebben de contributie op te brengen. “Dat begrijp ik wel. Er zijn ook mensen van wie het inkomen voor een groot deel is weggevallen.”

Coulance
Smakman hoopt dan ook dat de gemeente coulant is met betrekking tot de huur van de velden. De huur van de drie velden en het pupillenveld is een aanzienlijke kostenpost. “We betalen 26.000 euro op jaarbasis. Het zou ons enorm helpen als de huurbetaling even wordt gestopt.”

De KNVB besloot onlangs de afdracht van de clubs per lid tijdelijk stop te zetten. “Dat verlicht onze zorgen iets, maar het blijft een druppel op de gloeiende plaat”, aldus Smakman. “We hebben twee penningmeesters die er bovenop zitten. Die hebben een analyse gemaakt voor de komende maanden.”

ASW heeft de voorraad uit de kantine inmiddels gedoneerd aan de voedselbank.

Smakman hoopt dat er straks nog een soort zomercompetitie kan worden georganiseerd. “Met wedstrijden tegen clubs uit de buurt. Dat zou geld in het laatje brengen.”