Peter van den Hoek doet het voor, Justin Sterk filmt. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Peter van den Hoek doet het voor, Justin Sterk filmt. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Het eerste schot meteen in de container

Sport 704 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – De jeugd van voetbalvereniging ASW hoeft tijdens dit coronatijdperk niet stil te zitten. Hoofdtrainer Justin Sterk en aanvoerder van de hoofdmacht Peter van den Hoek dagen de talenten uit voor challenges. De ASW-jeugd kan de borst natmaken, want de hele maandag stond in het teken van ‘filmopnamen.

“Nooit gedacht dat ik hiermee de krant zou halen”, zegt Van den Hoek, als hij druk bezig is met de voorbereidingen voor de eerste ‘challenge’. 

Met krijt tekent hij allemaal vakjes op de muur van het gebouw voor het Dirk Flier Plein bij ASW. In de vakjes staan cijfers. Een raak schot in een vakje levert punten op. 

Even later staat hij met de bal klaar om het voor te doen. Voor de camera van de mobiele telefoon van Justin Sterk legt hij uit wat de bedoeling van de oefening is. “De filmpjes worden allemaal op Instagram gezet”, zegt Van den Hoek. “Ze zijn te vinden op @captainhoekasw en @wadactief.”

Idee
Het blijkt zo makkelijk nog niet. In tien pogingen is Van den Hoek goed voor negen punten. “Het zal de druk wel zijn”, reageert hij.

“Joh, het gaat om het idee.” Sterk is geen kritische cameraman. “We willen vandaag een heel zwikkie aan challenges opnemen.”

Een paar weken geleden begonnen Van den Hoek en Sterk al ‘voorzichtig’ met de uitdagingen. “De jeugd zit ook maar thuis niks te doen.” 

Dus besloten ze twee filmpjes te posten. De eerste was een minuut hooghouden. “Pete is ermee begonnen”, zegt Sterk. “Honderd haalde hij er.”

“Voor mijn doen best aardig, al zeg ik zelf”, reageert de aanvoerder van ASW 1. “Dat record heeft niet lang gestaan. Sem de Goeij van de JO15 ging er ruimschoots overheen”, gniffelt Sterk, die zelf de tweede uitdaging voor zijn rekening nam: zo lang mogelijk een bal op zijn hoofd stilhouden zonder dat deze valt. “Blijkbaar is dat mijn specialiteit.” Sterk hield het dertig seconden vol. 

De heren kregen veel reacties. “Vooral ook van moeders. Die zien ook dat hun kinderen hun energie kwijt moeten.”

De tweede uitdaging van maandag gaat Van den Hoek een stuk beter af. Bij de eerste de beste poging schiet hij de bal, na drie keer te hebben hooggehouden, in de vuilcontainer. 

“Het is leuk om te doen”, zegt Van den Hoek. “Ik mis zelf het voetbal ook enorm.”

Sterk hoopt dat begin juni weer te kunnen trainen met zijn spelers. “Zodra het vrij wordt gegeven staan wij dezelfde avond met zijn allen op het veld.” 

Hij heeft geen idee of zijn spelers de conditie een beetje bijhouden. “Van sommige weet ik dat ze hardlopen. Anderen werken thuis achter de Playstation hun programma af. Eén ding weet ik wel: als je straks drie maanden niet hebt getraind, heb je wat in te halen.”