In de huiskamer staan overal kaartjes.
In de huiskamer staan overal kaartjes. Foto: Annemiek van Eeden

'Een glimlach op het gezicht van een jongere door een kaartje'

Human Interest 816 keer gelezen

Waddinxveen - Door de coronamaatregelen zijn veel ouderen verstoken van sociaal contact, maar dat geldt ook voor andere kwetsbare groepen in de samenleving. Zo hebben de jongeren van Larazorg, een kleine zorginstelling aan de Oranjelaan, ook maar heel beperkt contact met hun ouder(s) of verzorgers. Begeleider Annemiek van Eeden bedacht daarom een kaartenactie. Om deze jongeren een hart onder de riem te steken.

Door Nicole Lamers

Larazorg is een instelling waar elf jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 25 jaar intern wonen, en zes jongeren ambulant aan Larazorg zijn verbonden en dus zelfstandig wonen. 

Van Eeden omschrijft de jongeren als 'mensen met een eigen verhaal'. Dat kunnen mensen zijn met een verstandelijke beperking, maar ook die bijvoorbeeld te kampen hebben met psychische problemen. 

Als voorbeeld noemt ze hechtingsproblematiek, ADHD of autisme. "Het is eigenlijk een mengelmoes van kwetsbare jongeren."

Na aanscherping van de coronamaatregelen, was contact tussen de jongeren en het thuisfront eigenlijk helemaal niet meer mogelijk. 

Eens per week
Nu de maatregelen zeker tot 28 april zijn verlengd, is besloten om de jongeren de kans te geven om een ouder of verzorger één keer per week te zien tijdens een wandeling of een blokje om.

Van Eeden: "Sociaal contact is voor iedereen belangrijk, maar zeker ook voor deze groep is contact heilig. Dus het is heel wat als dit wegvalt. Er zijn echt wel een paar jongeren door deze toestand ontregeld. Dat is vervelend om te zien."

Door een oproep te doen om de jongeren af en toe eens een kaartje te sturen, hangen inmiddels zo'n 50 kaartjes in de zorginstelling. 

"We hebben er echt een ritueel van gemaakt. En zelfs de jongeren die het maar 'een stomme actie' vinden, zijn soms toch zichtbaar geroerd door een kaartje of krijgen toch een lach op hun gezicht. Ik word er zelf ook heel blij van. Het is voor ons ook een hele pittige tijd."

Kaartjes kunnen geadresseerd worden aan: de jongeren van Larazorg, Oranjelaan 20A, 2741 ER in Waddinxveen.


 * Wilt u graag uw mening geven?  Word dan lid van ons burgerpanel TipWaddinxveen.