Het veld van HC Waddinxveen is zaterdagmiddag normaal gesproken bomvol.
Het veld van HC Waddinxveen is zaterdagmiddag normaal gesproken bomvol.

Buitensportclubs houden vinger aan de pols

Sport 488 keer gelezen

Waddinxveen – De Waddinxveense buitensportclubs maken zich nog geen zorgen over hun portemonnee nu het sportleven compleet is stilgevallen. “We moeten wel de vinger aan de pols houden en in kaart brengen wat de gevolgen zijn als deze situatie nog langer voortduurt”, zegt Be Fair-voorzitter Piet Coevert.

Door Erik van Leeuwen

Voetbalclubs zijn in het algemeen voor een groot deel van hun inkomsten afhankelijk van de kantine-omzet. Via die weg komt de komende tijd geen geld binnen. 

“Gelukkig hebben we wel inkomsten vanuit contributie en sponsoring”, reageert Coevert.

“Maar onze begroting is wel gebaseerd op ook een deel kantineopbrengsten. Een paar weken geen inkomsten daaruit is geen probleem – we hebben ook een winterstop en ook wel eens een strenge winter waardoor het voetbal stilligt – maar als deze situatie maanden gaat duren, begint het wel te schuren.”

Reserves
Be Fair moet hoe dan ook de financiële reserves aanspreken. Volgens Coevert is zijn club allesbehalve noodlijdend.

“We hebben onlangs nog een forse investering gedaan met het plaatsen van zonnepanelen op ons dak. Daar hadden we flink voor gespaard.”

“Wij kunnen wel een stootje hebben”, zegt Gerrit Jan van Delft van hockeyvereniging Waddinxveen. 

“Het financiële leed is tot nu toe te overzien. We zijn een kleine club. We houden van gezelligheid met elkaar, maar het is niet zo dat we op één weekend een stuk in onze kraag drinken en duizenden euro’s omzet in het clubhuis draaien. Op trainingsdagen is de bar sowieso gesloten. Met de feesten die we mislopen valt het allemaal mee. In april stond er eentje op de kalender, maar dat gaat natuurlijk niet door.”

Zelfs als er dit seizoen niet meer gehockeyd wordt, is er voor HCW geen man overboord, zegt preses Van Delft.

“Wij zijn een gezonde vereniging die een verantwoord financieel beleid heeft gevoerd. Ik kan me voorstellen dat het voor voetbalclubs lastiger is, omdat zij meer inkomsten uit de kantine halen. Bij ons is dat deel beperkt. We hebben ook geen grote kostenpost qua trainers. Een klein beetje vrijwilligersvergoeding geven we en daar blijft het bij.”

Ook alle vergaderingen bij HCW liggen stil, geeft Van Delft aan. “We gaan niet vergaderen om het vergaderen. Het is onduidelijk wanneer we de competitie kunnen hervatten. Zolang die onduidelijkheid en onzekerheid er is, heeft het geen zin om plannen te maken. Dat is onmogelijk door de situatie.”

In kaart
Coevert gaat met het bestuur van Be Fair in de loop van de komende weken de financiële situatie goed in kaart brengen.

“Regeren is vooruitzien. We willen weten wat er op ons afkomt. Als we dat weten, kunnen we wellicht met de gemeente in gesprek over het uitstellen van de huurbetalingen van de velden.”

Van Delft is vooral nuchter. “Dan lopen we dit jaar maar uit de begroting. We leven in een tijd dat geld even wat minder prioriteit heeft. Ik vind het veel belangrijker dat onze leden gezond blijven.”

Coevert sluit zich daarbij aan. “Als we straks weer met zijn allen aan het voetballen zijn, zullen we dat nóg meer waarderen.”