Bij de Rehobothschool liggen lespakketjes klaar die ouders om de beurt op kunnen halen.
Bij de Rehobothschool liggen lespakketjes klaar die ouders om de beurt op kunnen halen. Foto: Myriam Dijck

Hoe nu verder en wat of wie biedt hulp?

Algemeen 560 keer gelezen

Waddinxveen - Het coronavirus houdt de wereld en ook Nederland in zijn greep. Een heleboel kan en mag niet meer uit veiligheidsoverwegingen voor de volksgezondheid; wat kan er allemaal nog wel?

Stichting Vrijwilligerswerk Waddinxveen roept op om met name ouderen en kwetsbaren eens wat vaker te bellen in de komende periode. 

Via een persbericht laat de stichting weten dat met name deze groep mensen door alle maatregelen die zijn afgekondigd, minder worden bezocht. Hierdoor kunnen gevoelens van eenzaamheid ontstaan of toenemen. 

Een beetje aandacht en een luisterend oor kan dan heel erg welkom zijn. De stichting roept Waddinxveners op om naam en telefoonnummer hier door te geven, of via 06-40000314, en aan te geven wie bereid is om iemand te bellen of zelf graag gebeld wilt worden. 

Wie thuis zit en hulp kan gebruiken bij de boodschappen, kan ook contact opnemen met HIP Helpt.

Alternatieve tijdsbesteding
Door het coronavirus kan en mag een heleboel niet meer uit het oogpunt van gezondheid en dat vraagt om een alternatieve tijdsbesteding. Sommige mensen hebben geen keus en zijn ziek, anderen kiezen uit voorzorg bewust voor zelfisolatie.

Van scholieren die noodgedwongen thuiszitten tot mensen die thuiswerken maar lichamelijk hun ei in de avonduren bijvoorbeeld niet meer kwijt kunnen bij de plaatselijke sportclub of ouderen die hun wekelijkse zanggroep tijdelijk moeten missen. 

Op Facebook werd door de redactie van Hart van Holland aan lezers de vraag gesteld 'op welke manier breng jij je vrije uren door, al dan niet in zelfverkozen quarantaine?' Voor sommigen is deze coronacrisis dé perfecte gelegenheid om volop te Netflixen of te puzzelen. 

Een ander stort zich op het opruimen van het huis. Sterker nog: elke dag staat gelijk aan een andere huishoudelijke klus. De kelder is al opgeruimd en schoongemaakt. "Want", zo stelt een lezer, "zolang ik mij niet ziek voel, vermaak ik mij wel." 

Iemand anders zegt de tijd te gebruiken om de belastingaangifte te doen. Een ander klusje dat wordt genoemd is muziek ordenen.

Hulp aanbieden
Op de facebookpagina 'Waddinxveen parel aan de Gouwe' wordt door Sandro Honkoop de oproep gedaan om te helpen. "Een oproep aan mensen die vanwege hun gezondheid of leeftijd niet naar buiten mogen of durven: ik help jullie graag met boodschappen doen of andere dingen, zoals de hond uitlaten."

Velen reageren positief hierop. Het aanbieden van dit soort diensten begint een fenomeen te worden. Voor Waddinxveen is bijvoorbeeld ook een chatgroep gemaakt waaraan iedereen kan meedoen. 

Het is bedoeld voor mensen die afgelopen week bijvoorbeeld keer op keer misgrepen bij de pasta en het toiletpapier en nu echt niet meer hebben, of moeders die de deur niet uit kunnen en dringend flesvoeding nodig hebben. Klik op deze link om deel te nemen aan de groep.

Geannuleerde bijeenkomsten
Verenigingen, stichtingen en toneelclubs in Waddinxveen hebben en masse besloten om eveneens 'op slot' te gaan.

Zo gaat het klaverjassen en de bingo in Waddinxveen niet door, maar ook culturele activiteiten zoals het bevrijdingsconcert van Concordia, Poëzie aan de Gouwe eind maart en de uitvoering van een blokfluitensemble, evenals vergaderingen van de LTO Noord, koffiebijeenkomsten worden stuk voor stuk gecanceld.

Scholen
In den lande zijn de scholen en kinderdagverblijven in elk geval tot 6 april gesloten. Dat wil zeggen, maandag 16 maart werd bij de Rehobothschool in Waddinxveen nog wel één kind opgevangen met ouders die werkzaam zijn in de zogeheten vitale beroepsgroepen en bij de Bethelschool waren dat er maandag acht.

Voor leerlingen die dit jaar examen doen, is later deze week vermoedelijk meer duidelijkheid. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis laat op de site van de gemeente weten dat er contact is met alle scholen en kinderdagverblijven om alles voor Waddinxveen in goede banen te leiden. 

De gemeente houdt op de eigen website een liveblog bij met de laatste ontwikkelingen.

Politie
De politie laat via eigen kanalen weten ook maatregelen te hebben genomen. Zo worden mensen die aangifte willen doen bijvoorbeeld gevraagd om dit zo veel mogelijk telefonisch te doen. Het politiebureau in Waddinxveen is wel tot nader order geopend voor dringende zaken.

Waarschuwing voor oplichters
Met name door wijkagenten in Zevenhuizen en Moerkapelle wordt gewaarschuwd voor oplichters die met collectebussen langs de deuren gaan en geld inzamelen in het kader van het coronavirus.