Afbeelding
Erik van Leeuwen

Flyers opening padelbanen in prullenbak en ASW voetbalt op de Playstation

Sport 343 keer gelezen

'We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen, én solidair zijn'

Waddinxveen – Ze hadden kosten noch moeite gespaard: de leden van de padelcommissie van tennisverenging Gouwe Smash wilden een spektakel maken van de opening van de twee nieuwe padelbanen . De folders kunnen in de prullenbak, wethouder Hannie van der Wal en de nationale toptien-spelers die een demonstratie zouden geven, worden afgebeld.

Door Erik van Leeuwen

Het coronavirus houdt iedereen in zijn greep. Hoewel vrijwel alle sportclubs hun activiteiten per direct hadden gestopt, werd afgelopen weekeinde hier en daar toch nog gesport. Bij Gouwe Smash gingen vijf spelers de padelbaan op. “Vijf moet kunnen, lijkt me”, reageerde Stefan Verrips, lid van de padelcommissie.

Een paar honderd meter verderop was het drukker op de velden van voetbalvereniging ASW. De club had geen activiteiten, op de velden was buurtjeugd aan het voetballen. Op het hoofdveld waren spelers van Be Fair 9 een onderling toernooitje aan het afwerken. “Je moet wat.”

De selectie van ASW had donderdag nog getraind, vertelde trainer Justin Sterk. “Toen was alles nog vers. We hebben het als trainers aan de spelers overgelaten. Eén speler was wat verkouden en is thuis gebleven uit eigen beweging. Een andere voelde zich niet prettig bij de situatie.”

Sterk vindt het logisch dat ASW de richtlijnen van de KNVB volgt, dus is er ook voor de selectie geen training meer na donderdag.“We moeten met zijn allen onze verantwoordelijkheid nemen. Het is het risico niet waard. We willen solidair zijn.”

Bij Be Fair ging donderdag het hek meteen op slot. “Het ergst is die onzekerheid”, reageert bestuurslid technische zaken Jozien Bonefaas. “Wanneer is dit afgelopen? Wanneer kunnen we weer voetballen?”

Opgave
Het wordt sowieso een hele klus om de competitie op een goede manier af te werken. Op zaterdag 23 mei zou de laatste speeldag zijn. Be Fair heeft nog zeven wedstrijden te gaan. En dan is er mogelijk nog de nacompetitie. Bonefaas: “De competitieleiding zal heel creatief moeten zijn. Het hangt er helemaal vanaf wanneer we weer kunnen voetballen. Met Pasen staan er geen wedstrijden ingepland, maar dat is al op 11 april. Ik vraag me af hoe reëel dat is. Bovendien moeten clubs ook de tijd hebben om weer op te trainen.”

Voor ASW 1 viel de schade qua uitval van wedstrijden in eerste instantie nog mee. “We zouden zaterdag en de week erop sowieso niet spelen”, zegt Sterk. “Maar heel fijn om niet te trainen is het niet. Alternatieve training? Misschien. We zullen de dagkoersen moeten volgen. De ontwikkelingen gaan razendsnel.”

Een paar uur nadat Sterk die woorden heeft gesproken wordt bekend dat ook de scholen en alle cafés en restaurants dichtgaan. “Dat wordt voetbal op de Playstation”, aldus Sterk, die van een nadeel dan maar een voordeel maakt.

Er is volgens hem nu tijd om één-op-één gesprekken te voeren met spelers. “Dat schiet er meestal bij in. Nu kunnen we dat makkelijk plannen.”

Bij Be Fair betreurt Bonefaas het dat de hoofdmacht niet speelt voor de competitie. “We waren net weer een beetje lekker bezig. We hadden twee keer op rij gewonnen, in de vriendschappelijke wedstrijd tegen DWO en in de competitie tegen Gouda. Dat goede gevoel wilden we graag vasthouden.”

Hoe Be Fair de komende periode gaat doorkomen, is nog onduidelijk. De club volgt de richtlijnen van de KNVB die zich weer baseert op input van het RIVM. “Geen idee of we wat alternatiefs gaan doen. Daar moet wel draagvlak voor zijn”, zegt Bonefaas. “Het is zo moeilijk allemaal. Voorbereiden op zoiets is niet mogelijk. We hebben dit nog nooit meegemaakt. Niemand van ons.”

Opgetuigd
“Of we een andere keer een officiële opening hebben?” herhaalt Gerard van Kampen van Gouwe Smash de vraag.

“Daar kan ik nog geen antwoord op geven. We hadden voor 29 maart in elk geval alles opgetuigd. We hadden flyers gemaakt met de aankondiging en het programma. Die zou overal in Waddinxveen verspreid worden. We zijn er trots op dat we als eerste club in de regio over twee padelbanen beschikken. Er zou een demonstratie worden gegeven door topspelers. Het zou het officiële startsein van padeltennis bij ons en in Waddinxveen zijn.”

Nuchter: “Er zijn veel belangrijkere zaken nu.”

Dat is ook de mening van Bonefaas. “Ze vinden heus wel een oplossing met die competitie. Het gaat er nu om dat we zo min mogelijk slachtoffers krijgen.”

Padeltennis afgelopen zaterdag bij TV Gouwe Smash, met vijf spelers binnen de gestelde norm van honderd.