Fietsersbond Waddinxveen heeft knelpunten en aanbevelingen op rijtje gezet.
Fietsersbond Waddinxveen heeft knelpunten en aanbevelingen op rijtje gezet. Foto: Pixabay

'Fietsers zijn hier slecht af', Fietsersbond doet aanbevelingen

Algemeen 700 keer gelezen

Waddinxveen - In de commissievergadering op woensdag 18 maart wordt aandacht gevraagd door de Fietsersbond afdeling Waddinxveen. Volgens die bond 'is de kwaliteit van de meeste fietsroutes in Waddinxveen onvoldoende om comfortabel en veilig te kunnen fietsen en heeft de huidige infrastructuur voor fietsers weinig samenhang'. 

Dat veel fietsroutes in Waddinxveen nog te wensen overlaten, heeft volgens de lokale afdeling van de fietsersbond te maken met 'fietsonvriendelijke keuzes uit het verleden'. 

Dit in combinatie met de vergrijzing en het toenemend gebruik van e-bikes, scootmobielen etcetera, maakt dat de bond nu van zich laat horen en in haar fietsvisie alle problemen op een rij zet, evenals mogelijke verbeteringen. 

Kritiek
Veel fietspaden zijn volgens de bond te smal, de zogenoemde bochtstralen te krap waardoor een fietser moeilijker in evenwicht kan blijven, fietspaden zijn vaak betegeld met soms ook kieren ertussen, bermen zijn niet overrijdbaar en niet altijd obstakelvrij, de bewegwijzering is ontoereikend en verkeersstromen zijn te sterk met elkaar vervlochten waardoor fietsers en andere verkeersdeelnemers elkaar vaak tegenkomen.

Wethouder Kirsten Schippers zei al in het begin van dit jaar op de hoogte te zijn dat de rotondes die vorig jaar zijn aangepast aan de nieuwe voorrangsregeling, niet voldoen aan de zogeheten CROW-richtlijnen (niet alle rotondes hebben de juiste straal wegens gebrek aan ruimte, red).

CROW is een stichting zonder winstoogmerk die zich opstelt als kennisinstituut voor onder andere infrastructuur, verkeer en vervoer.

Adviezen
Naast het verbreden van veel wegen en/of paden, stelt de fietsersbond Waddinxveen ook voor om de omgeving bij het station Waddinxveen autoluw te maken, met gescheiden routes voor fietsers en voetgangers.

Ook pleit de bond voor een ongelijkvloerse kruising bij de kruising met de Oude Dreef en een nieuwe fietsbrug bij het kruispunt Kanaaldijk, Apollolaan en Coenecoop. 

Een fietspad aanleggen bij Akkeroord parallel aan het voetpad zou ook gewenst zijn en zo heeft de fietsersbond Waddinxveen nog wel een paar adviezen.