Bewoners zijn per brief op de hoogte gesteld over de gesteldheid van de Brugweg. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Bewoners zijn per brief op de hoogte gesteld over de gesteldheid van de Brugweg. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Brugweg deels 'op', maar vormt volgens wethouder geen gevaar

Algemeen 488 keer gelezen

Waddinxveen – "Bewoners hoeven niet bang te zijn dat de Brugweg instort of wegzakt. Van acuut gevaar is geen sprake." Dat zei verkeerswethouder Kirsten Schippers dinsdag bij het wekelijkse persgesprek, naar aanleiding van de bevindingen dat een groot deel van de Brugweg 'op' is. De gemeente stelt een vervolgonderzoek in.

Dat een groot deel van de Brugweg in slechte staat verkeert, kwam aan het licht bij een onderzoek naar de fundering van de Brugweg. Dat onderzoek was ingesteld naar aanleiding van klachten van bewoners en zichtbare vervorming van een gedeelte van het wegdek.

Met name de asfaltconstructie is onder de loep genomen en daaruit bleek dat de levensduur van de Brugweg in drie delen is op te splitsen. Vanaf de oprit naar de hefbrug tot circa huisnummer 79 is de weg nog goed. Het gedeelte dat daarna komt, tot aan de knik in de weg is ronduit slecht. De berekende levensduur daar is nul jaar. Ter hoogte van huisnummer 115 en 117 is het wegdek vervormd.

Om een beter beeld te krijgen wat het onderliggende probleem is, is volgens de wethouder verder onderzoek nodig. "Daar starten we binnenkort mee. Overigens wil een berekende levensduur van nul jaar niet zeggen dat de weg op instorten staat. Bij een rekenkundige levensduur wordt ervan uitgegaan dat de weg altijd een restwaarde in draagkracht heeft."

Levensduur
Schippers sprak ook het vermoeden uit dat de veengrond een rol heeft gespeeld bij de huidige staat van de weg. De gemeente heeft eind vorig jaar nog verkeerstellingen uitgevoerd. "Er gaan heel veel fietsers overheen en dat is niet gek omdat het een doorgaande route is naar Gouda. Het aantal vrachtauto's per dag zit op ongeveer honderd. Minder vrachtwagens zou een gunstige invloed hebben op de restlevensduur van de Brugweg. Omdat het een doorgaande weg is, kan de gemeente niet zomaar een vrachtwagenverbod instellen."

Volgens de wethouder vinden er wel gesprekken plaats met buurgemeente Bodegraven-Reeuwijk. Gekeken wordt of het vrachtverkeer als het ware verleid kan worden om een andere route te nemen. In 1995 werd de Brugweg voor de laatste keer geasfalteerd; tijdens reconstructie van de bebouwde kom.