Hefbrug Waddinxveen (foto: archief Hart van Holland)
Hefbrug Waddinxveen (foto: archief Hart van Holland)

Hefbrug Boskoop in mei en zomermaanden weer gestremd

Algemeen 468 keer gelezen

Boskoop/Waddinxveen - In mei worden, in opdracht van de provincie Zuid-Holland, aanvullende werkzaamheden uitgevoerd aan de hefbrug in Boskoop. Hierdoor is de brug in het weekeinde van 2 en 3 mei niet toegankelijk voor het weg- en vaarverkeer. Ook in het weekeinde van 18 en 19 juli is de brug gestremd voor auto's en boten.

Daarnaast is de brug afgesloten in de zomerperiode, van 12 juli tot en met 8 augustus. Dit geldt met name voor het autoverkeer. Boten kunnen wel door, tijdens aparte bloktijden. Fietsers en voetgangers kunnen de hele periode gebruik maken van een pontonbrug.

Het gaat volgens de provincie om planmatig onderhoud. De Boskoopse hefbrug kwam eerder in opspraak wegens roestvorming en moest hierdoor langere tijd dicht. Na deze ontdekking werd ook de hefbrug in Waddinxveen geïnspecteerd.

Analyse
De maatregelen die hier genomen moeten worden, zijn nog niet bekend. Naast dat roestvorming ook bij deze brug moet worden aangepakt, wordt nog onderzocht wat de staat is van enkele klinknagels (en verbindingen). Zodra deze analyse is voltooid, zal bekend worden gemaakt wat er gedaan moet worden aan de hefbrug in Waddinxveen en de urgentie daarvan.

Bij de Boskoopse hefbrug worden straks de bestaande kooiladders in zijn geheel vervangen en komen er veiligheidshekjes. Ook de kabels waarmee de brug recht wordt gehouden en waarmee de brug op- en neer wordt gehesen, worden vervangen.

Om roestvorming en materiaalschade daardoor in de toekomst tegen te gaan, wordt op een aantal plekken tevens een beschermende laag aangebracht. De bloktijden voor het vaarverkeer in juli en augustus worden afgestemd op de bedientijden van de spoorbruggen in Gouda.