De verhuizing uit het oude pand ging gepaard met veel emotie.
De verhuizing uit het oude pand ging gepaard met veel emotie. Foto: Erik van Leeuwen

'Gouds' model Het Bruisnest verleden tijd

Algemeen 433 keer gelezen

Waddinxveen – Met het tijdelijke onderdak bij voetbalvereniging ASW stapt Het Bruisnest in Waddinxveen ook over op een nieuw model voor Waddinxveen. Zorginstelling Kwintes ziet geen kans het 'Goudse' model in Waddinxveen te kopiëren. Het gaat volgens wethouder Martin Kraaijestein verder in 'aangepaste' vorm.

Door Erik van Leeuwen

Kwintes bracht vorige week woensdag tijdens een bijeenkomst gebruikers van het opvangcentrum op de hoogte van de verhuizing (per 2 maart) en activiteiten die vanaf dan worden ontplooid. Dat ging aanvankelijk gepaard met emoties.
"We denken dat we een goede oplossing hebben gevonden", zegt woordvoerder Esther Visser. "Bij ASW kunnen we op maandag en woensdag van 13.00 tot 20.00 uur terecht. Het zijn vier dagdelen bij elkaar. Tot koken aan toe."

In vergelijking met de oude locatie aan de Kerkweg-Oost worden wel minder activiteiten aangeboden. Dat heeft te maken met het budget. Kwintes is tot de conclusie gekomen dat het aanbod bij ASW het maximale is. "Ze gaan verder in deze aangepaste vorm. Ze hebben aangegeven dat ze voor Waddinxveen niet langer het Goudse model nastreven", aldus wethouder Kraaijestein, die twee dagen na het vertrek van Het Bruisnest uit de oude locatie om de tafel zat met Kwintes. "We hebben constructief overleg gehad en zijn op zoek gegaan naar een locatie."

Ongewis
ASW vormt dus voorlopig het onderkomen van Het Bruisnest. Een structurele oplossing is er nog niet. "De toekomst is ongewis. Daar gaan we ons de komende periode over buigen, maar het belangrijkste is dat we nu een plek gevonden hebben voor onze mensen. Dat had prioriteit", reageert Visser.

"Alle partijen hebben ontzettend hun best gedaan", zegt gemeenteraadslid Trix de Kruijff. "Dat mag ook best gezegd worden. Er was woensdag tijdens de bijeenkomst de nodige kritiek, maar die vond ik niet terecht. Daar heb ik ook wat van gezegd."

Gemeente en Kwintes zouden zich te weinig hebben ingezet om Het Bruisnest te behouden, volgens criticasters. Beide partijen weerleggen die kritiek. De gemeente vindt, gesteund door de gemeenteraad, de 61.000 euro subsidie die Kwintes voor huisvesting en activiteiten krijgt, de grens. Kwintes leed in het vorige model verlies.

Opgeschort
De hoorzitting, die door de gemeenteraad was aangevraagd om inzicht te krijgen in het verlopen proces, is voorlopig opgeschort.

De Kruijff: "Het belangrijkste is dat er snel weer een plek is voor kwetsbare mensen. De raad ziet het belang en nut van Het Bruisnest. Het verdwijnen ervan had grote schade berokkend. Ik zie het Bruisnest als een belangrijke vorm van preventie. Met deze oplossing moet iedereen blij zijn."