Logo hartvanwaddinxveen.nl
(tekst: Annette van den Berg)
(tekst: Annette van den Berg) (Foto: Theo Hamoen)

Bouw nieuwe academie gestart voor bouwvakkers in spe

  •   182 keer gelezen

Waddinxveen – Wethouder Gezina Atzema zat woensdag 12 februari achter de stuurknuppels van de heimachine om de eerste paal te slaan voor de Bouwacademie Groene Hart; een vakopleiding metselen, timmeren, tegelen en installatietechniek.

Atzema kreeg bij het heien assistentie van Reno Bijland. De Moordrechtenaar zit in het laatste jaar van het vmbo op het Coenecoop College. Stages en praktijklessen doet hij bij SPB (Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw) en hij heeft zich ingeschreven voor de mbo-opleiding tot timmerman. Die is straks in het nieuwe gebouw gevestigd.

Het Coenecoop College werkt voor de praktische stromen van het vmbo samen met SPB, dat opgezet is vanuit mbo-scholen en bouwondernemers in de regio. Dat bevalt goed. "Het geeft onze leerlingen een rijkere leeromgeving", vindt rector Ralph Young. In de toekomst wordt die samenwerking nog intensiever onder andere door de extra richting installatietechniek.

De nieuwe huisvesting komt naast het Coenecoop College, op de hoek van Kanaaldijk en Dreef. SPB heeft nu een pand aan de Jaap Schoutenstraat. "We zitten daar 35 jaar, maar bijna niemand weet dat", zegt Ramon Looije, directeur SPB. Hij wil zorgen voor meer bekendheid. "Er zijn genoeg mensen die het leuk vinden iets concreets te maken. Dat kan bij ons. Er is vraag naar mensen in de bouw. Je kunt er een goed salaris mee verdienen."

1 dag school
Via SPB volgen nu zo'n honderd bouwvakkers in spe hun opleiding: ze werken vier dagen en gaan één dag naar school. Coen de Groot zit in zijn laatste jaar en hoopt zijn diploma mbo niveau 3 te halen. "Maar: het is net als met autorijden, je leert het pas in de praktijk."

Hij wist al vroeg wat hij wilde. Zijn vader is ook timmerman. "Ik ging als kleine jongen mee en mocht dan kleine klusjes doen. Het is mooi werk. Je ziet wat je doet."

Om de Bouwacademie mogelijk te maken, heeft de gemeente alvast een deel van het bouwbudget vrijgemaakt dat bestemd is voor de toekomstige nieuwbouw van het Coenecoop College. De oplevering van de Bouwacademie laat nog ongeveer een jaar op zich wachten.

Meer berichten