Logo hartvanwaddinxveen.nl
Alfred Willering voor het eerst aan de slag met het muzikaal eerbetoon aan Toon Pille.
Alfred Willering voor het eerst aan de slag met het muzikaal eerbetoon aan Toon Pille. (Foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Muzikale ode aan verzetsheld Toon Pille

  •   203 keer gelezen

Waddinxveen – Ze hadden al een beetje mogen 'snuffelen' aan het stuk, maar donderdag begon voor de orkestleden van muziekvereniging Concordia het 'echte' werk. Onder leiding van Alfred Willering, chef-dirigent van de fanfare van het Korps Nationale Reserve, werd voor de eerste keer Parel aan de Gouwe gerepeteerd.

Parel aan de Gouwe is het muzikale eerbetoon van de Waddinxveense muziekvereniging aan verzetsheld Toon Pille, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd doodgeschoten door de Duitsers. Voor de eerste officiële repetitie van het stuk, dat op zaterdag 20 maart tijdens een bevrijdingsconcert in de Ontmoetingskerk wordt opgevoerd, werd de partituur door Willering overhandigd aan Concordia-dirigent Martijn van Tent.

Willering vertaalde het verhaal van Toon Pille naar een muziekstuk. Dat deed hij op verzoek van het bestuur van Concordia. "Het is heel belangrijk dat zijn verhaal wordt doorverteld en wij vonden dat het mooi idee om dit te doen als een muzikaal eerbetoon", vertelde voorzitter Mirjam van der Laan.

Willering, die in Hardenberg woont, werd bereid gevonden het muziekstuk samen te stellen. "Ik heb mij uitvoerig laten bijpraten over Toon Pille en heb mijzelf ook verdiept in zijn levensverhaal. Of het moeilijk was dit stuk te componeren? Nee, want alles zit erin. Trieste, mooie en angstige momenten. Dat is heel goed te vertalen naar een muziekstuk", aldus Willering, die bij de eerste repetitie ook als dirigent fungeerde.

Emotioneel
Voor Concordia is Parel aan de Gouwe een uniek project. "We spelen altijd bekende stukken. Dit is voor het eerst dat we een eigen stuk hebben laten componeren", aldus Van der Laan. Zij vindt het resultaat prachtig. "Met mineur- en ook majeurstemmingen." Qua moeilijkheidsgraad noemt Van der Laan, die zelf in het orkest de waldhoorn bespeelt, het stuk 'pittig en uitdagend'. "Het is daarnaast emotioneel beladen, omdat Toon Pille een Waddinxvener was en hierdoor de oorlog dichterbij komt."

Parel aan de Gouwe heeft een lengte van ongeveer elf minuten. Van der Laan: "De meeste muziekstukken zijn korter en daardoor wordt er van ons als muzikant meer uithoudingsvermogen verwacht. Ook op 4 en 5 mei spelen we het stuk spelen, op 4 mei is dat in aangepaste vorm."

Veel inwoners zijn benieuwd naar het resultaat, weet Van der Laan. "We krijgen allerlei reacties van mensen die het mooi vinden dat wij dit doen. Het heeft veel losgemaakt. Het voelt ook heel bijzonder om dit stuk straks op te voeren."

Meer berichten