Logo hartvanwaddinxveen.nl
Theo Kruisman houdt de Vijverlaan zwerfafvalvrij en wordt hiervoor bedankt door wethouder Atzema.
Theo Kruisman houdt de Vijverlaan zwerfafvalvrij en wordt hiervoor bedankt door wethouder Atzema.

Chocola en cadeaubon voor vrijwilligers die vuil prikken

  •   153 keer gelezen

Waddinxveen – "Als op een plek eenmaal afval ligt, komt er snel meer bij", weet wethouder Gezina Atzema. De gemeente is daarom blij met de inzet van vrijwilligers die zwerfafval opruimen. Donderdagavond 30 januari nodigde de wethouder de 70 ambassadeurs van Schoon Waddinxveen in het gemeentehuis uit om ze te bedanken met chocola en een cadeaubon voor ieder.

Door Annette van den Berg

Volgens onderzoek ergert 94 procent van de Nederlanders zich aan zwerfafval. Lida Kalfsbeek uit Waddinxveen doet dat ook. Eens in de twee à drie weken gaat ze met een karretje en een prikstok de buurt in om vuil te rapen in de omgeving van de Oostpolderweg. "Het geeft me een goed gevoel als alles weer netjes is."

Kalfsbeek is vaak een uur of twee bezig en is iedere keer weer verbaasd hoeveel troep er ligt. "Ik heb een hond en als je wandelt, zie je meer. Ik erger me eraan." Vooral de sigarettenpeuken en blikjes energiedrank zijn haar een doorn in het oog.

Waardering
Opruimen doet ze vooral voor zichzelf, maar het is leuk als anderen het waarderen. "Er zijn altijd mensen die reageren als ik bezig ben. Zelfs kinderen."

Kalfsbeek merkt nog niet dat haar buurt zoveel schoner is sinds zij opruimt. Marianne Moerings wel. "Twee jaar geleden was de afvalzak halverwege al vol, nu is het duidelijk minder." Moerings prikt één keer per week in Waddinxveen-Noord, vanaf de Staringlaan tot en met het Gouwebos. Meestal doet ze dat in gezelschap van Liäne van Drie. "We kletsen en lachen tijdens het opruimen wat af. We zien van alles. Deze week lagen er condooms tussen de sneeuwklokjes."

'Beloning niet nodig'
Volgens Joop Brosens is een beloning niet nodig. "Je doet het vrijwillig en vijftien euro zoals bij de jaarlijkse Opschoondag hoeft niet."

Agaath Borg is wel blij met de vergoeding op de Opschoondag. "We doen mee met een groep mensen en het geld gebruiken we om Roma's in Roemenië aan hygiëneproducten te helpen, zoals zeep."

Borg ruimt daarnaast ook het zwerfafval in haar buurt op, vaak samen met haar kleinkinderen. "Ze krijgen dan een hesje aan en een prikker mee. Vooral die van zeven en acht jaar vinden het leuk om mee te helpen."

Meer berichten