Logo hartvanwaddinxveen.nl
Op een duurzaamheidsmarkt kunnen mensen geïnformeerd worden over isolatie etc. (Foto: archief Hart van Holland)
Op een duurzaamheidsmarkt kunnen mensen geïnformeerd worden over isolatie etc. (Foto: archief Hart van Holland)

Ambities van Waddinxveen qua duurzaamheid nog niet gehaald

  •   203 keer gelezen

Waddinxveen - Het is voor Waddinxveen niet haalbaar om al in het jaar 2025 CO2-neutraal te zijn. Die doelstelling is volgens de voortgangsrapportage over duurzaamheid niet haalbaar om diverse redenen.

Zo wordt door verschillende gemeenten en organisaties gezamenlijk gewerkt aan een Regionale Energie Strategie voor Midden-Holland, maar door 'complexiteit in de samenwerking' loopt dat vertraging op. Ook het realiseren van een zonneweide in Waddinxveen gaat niet door. Dat zou niet passen binnen het ruimtelijk beleid van de provincie (zonneweides op agrarisch grondgebied staat de provincie niet direct toe).

Door bezuinigingen in Waddinxveen zijn de renovaties en dus ook de verduurzaming van twee sportzalen doorgeschoven. Of hiermee de doelstelling om alle niet-gemeentelijke gebouwen in 2025 energiezuinig te maken, al dan niet wordt gehaald, moet nog blijken.

Het scheiden van afval is gestegen, maar de doelstelling om 75 procent van de plaatselijke bevolking hierin mee te krijgen, wordt dit jaar waarschijnlijk nog niet gehaald. Het proces vergt volgens de gemeente veel tijd omdat hiervoor een gedragsverandering nodig is.

De jeugd betrekken bij duurzaamheidsactiviteiten verloopt ook nog niet geheel volgens plan. De voorgenomen duurzaamheidsprojecten/-lessen op het Coenecoop College zijn bijvoorbeeld niet uitgevoerd.

Goede punten
De voortgangsrapportage wordt echter ook gekenmerkt door veel groene smileys, hetgeen betekent dat er ook goed nieuws is te melden. Zo zijn er fijnstofmeters uitgedeeld aan de inwoners, wordt er meegedaan aan de Opschoondag, wordt het plaatsen van zonnepanelen op particuliere daken gestimuleerd en is er een Duurzaamheidsvierdaagse gehouden, waarbij ook gebrainstormd is over aardgasloos wonen.

Verder zijn alle gemeentelijke voertuigen vervangen voor elektrische exemplaren. En ook niet onbelangrijk vindt de gemeente: de bewustwording bij inwoners en ondernemers is gegroeid. Wethouder Gezina Atzema zei in een reactie op de rapportage 'wel harder vooruit te willen, maar wil wel iedereen meenemen om het draagvlak niet te verliezen'.

Meer berichten