De Nieuwe School scoort op de meeste onderdelen een onvoldoende. (Foto: archief Hart van Holland)
De Nieuwe School scoort op de meeste onderdelen een onvoldoende. (Foto: archief Hart van Holland)

Inspectie geeft De Nieuwe School dikke onvoldoende

Algemeen 966 keer gelezen

Waddinxveen - 'Zeer zwak'; dat is de kwalificatie die de Inspectie van Onderwijs geeft aan De Nieuwe School aan de Wingerd in Waddinxveen. Op de school is nogal wat aan te merken, blijkt nu ook uit het kwaliteitsonderzoek van de Inspectie van Onderwijs.

Het onderzoek dateert van december 2019 en is onlangs online gezet. De school die in Waddinxveen pas sinds 2016 bestaat, verwacht zelf ook niet meer het aantal vereiste leerlingen in vijf jaar tijd te halen en heeft al aangekondigd om na de voorjaarsvakantie definitief de deuren te sluiten.

Na deze bekendmaking in de pers, kwam er een hoos aan reacties op sociale media waarbij vooral kritiek werd geuit op de directie van De Nieuwe School. Inmiddels is de directeur, die ziek thuis zit, vervangen door een interim-directeur.

Tekortkomingen
Uit het inspectierapport blijkt dat het aanbod van de school niet aansluit op de leerbehoeften van de leerlingen. Leerlingen die meer aankunnen, komen tekort op de school en leerlingen die stilstaan of achteruitgaan in hun ontwikkeling, ontvangen onvoldoende hulp. Ook sluit de uitleg van de lessen onvoldoende aan bij de verschillende niveaus van de scholieren.

Het team van leraren zegt op zijn beurt de ondersteuning van onderwijskundig leiderschap te hebben gemist. Ook beleidskeuzes zouden niet op basis van uitgebreide analyses zijn gemaakt.

In een reactie van het bestuur op het kwaliteitsonderzoek, zegt deze zich deels te herkennen in alle kritiek. De school zou echter geworsteld hebben met teveel leerlingen met een grote zorgbehoefte en het huidige lerarentekort zou niet hebben bijgedragen in positieve zin.