Logo hartvanwaddinxveen.nl
Het Bruisnest is al druk de dozen aan het inpakken.
Het Bruisnest is al druk de dozen aan het inpakken. (Foto: Erik van Leeuwen)

Verdriet na 'waardeloze' boodschap Het Bruisnest

  •   1966 keer gelezen

Waddinxveen - Het besluit van zorginstelling Kwintes om te stoppen met de locatie aan de Kerkweg-Oost heeft bij medewerkers en gebruikers van Het Bruisnest tot groot verdriet geleid. De emoties liepen vrijdag hoog op tijdens een bijeenkomst waarop Kwintes-directeur Ron van Eeden de beslissing toelichtte. Aanstaande maandag al doet Het Bruisnest definitief de deuren achter zich dicht. 

Door Erik van Leeuwen

Uit de lucht vallen kwam het besluit niet, maar bij Het Bruisnest was er nog hoop dat er op het laatste moment een oplossing zou zijn gevonden.

"Ik hoop dat er nog beweging is", zei Yvonne Visser, initiatiefnemer van Het Bruisnest in Waddinxveen donderdag nog. Een dag ervoor had zij een emotioneel betoog gehouden in de Waddinxveense gemeenteraad. Volgens haar biedt Het Bruisnest veel sociaal en psychisch kwetsbare inwoners een warm thuis. "Verdwijnen ervan zou onherroepelijk schade berokkenen."

Gat
De belangrijke rol die Het Bruisnest speelt, wordt door alle betrokken partijen onderstreept. Kwintes ziet echter geen kans onder de huidige subsidievoorwaarden op de locatie Kerkweg-Oost de huur en de activiteiten te betalen en voort te zetten. "Er moest de afgelopen twee jaar al geld bij", zegt Kwintes-directeur Van Eeden. "Voor 2020 zou het gat nog groter worden. We kunnen dat niet compenseren met andere projecten."

Volgens hem treft de gemeente geen blaam. Hij neemt dan ook afstand van de kritiek die daarop was tijdens de bijeenkomst. "Ik wil allesbehalve de zwarte piet naar de gemeente toespelen. De afspraken die zijn gemaakt, zijn nagekomen."

De gemeente zou twee jaar de huur van het pand voor haar rekening nemen. De komende twee jaar zakt de bijdrage naar twintigduizend euro voor de huisvesting. Daarmee komt Kwintes 17.500 euro tekort om in het huidige pand te blijven.

Weinig slagvaardig
Kritiek was er ook op Kwintes, dat volgens medewerkers en gebruikers van Het Bruisnest weinig slagvaardig te werk was gegaan in de zoektocht naar een nieuw pand. Dat werd ontkend door Van Eeden. "Ik had hier ook liever gestaan met de mededeling dat we verhuizen naar een ander pand, maar helaas is dat niet zo. Dat maakt de boodschap van vandaag zo waardeloos."

"We laten deze groep niet los", vervolgde hij. "We houden onze subsidie, geloven in het concept en zoeken verder."

Inmiddels worden er gesprekken gevoerd met het Anne Frank Centrum. Tot die tijd worden er koffiemomenten op diverse locaties georganiseerd.

Hoorzitting
De gemeenteraad 'worstelt' met de situatie, zoals tijdens de raadsvergadering van afgelopen week bleek. Ze is ervan overtuigd dat het gemeentebestuur juist heeft gehandeld, al zijn er twijfels of er voldoende is meegedacht bij het zoeken van een nieuwe locatie.

Vandaar dat een meerderheid van PCW, Weerbaar Waddinxveen en het CDA om een hoorzitting hebben gevraagd. In die hoorzitting worden alle betrokken partijen gehoord.

Die hoorzitting komt echter te laat, zo meent Yvonne Visser, die vrijdag met vrijwilligers druk bezig was de verhuisdozen in te pakken. Maandag staat de verhuiswagen op de stoep.

Zij was niet de enige die vrijdag met rooddoorlopen ogen in Het Bruisnest rondliep. "Het grijpt me enorm aan, al het verdriet om je heen. Dit treft een groep die het al lastig heeft."

Meer berichten