Logo hartvanwaddinxveen.nl
Het monument Levenslicht is in een kleiner formaat ook in Waddinxveen te zien.
Het monument Levenslicht is in een kleiner formaat ook in Waddinxveen te zien. (Foto: Nicole Lamers)
75 jaar vrijheid

Gemeenten herdenken de holocaust op hun eigen manier

  •   78 keer gelezen

Waddinxveen/Zuidplas - Het monument Levenslicht dat ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust op 16 januari in Rotterdam werd onthuld bestond uit 104.000 lichtgevende stenen die inmiddels voor een groot deel zijn verspreid over 170 gemeenten in Nederland.

Elke gemeente geeft er een eigen invulling aan en creëert zelf een soort gedenkplaats. In Waddinxveen zijn 600 stenen neergelegd in een etalage van een leegstaand winkelpand aan 't Gouweplein. Op twee informatieborden wordt uitleg gegeven over het monument en over de maker: Daan Roosegaarde, die voorheen met zijn bedrijf in Waddinxveen was gevestigd.

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd en om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, gaf Nationaal Comité 4 en 5 mei Roosegaarde de opdracht een lichtmonument te ontwerpen. Van de 104.000 lichtgevende stenen zijn er 600 te zien in Waddinxveen. Het is als het ware Levenslicht in het klein. In de etalage is het monument nog tot en met 2 februari te aanschouwen.

In buurgemeente Zuidplas is gekozen voor een reizend monument, in elk dorp zijn de 500 stenen te zien gedurende drie uur op één avond (tussen 28 en 31 januari) en wordt er in alle kernen een officieel moment van gemaakt.

Meer berichten