Wethouder Hannie van der Wal geniet ervan om voor te lezen.
Wethouder Hannie van der Wal geniet ervan om voor te lezen. Foto: pr

Wethouder Van der Wal kruipt in de huid van Moppereend

Algemeen 282 keer gelezen

Waddinxveen - Wethouder Hannie van der Wal was degene die woensdagochtend 22 januari bij het voorleesontbijt in de bibliotheek van Waddinxveen met een boek op schoot zat. Met dit speciale ontbijt werd de aftrap genomen van de Nationale Voorleesdagen die duren tot en met 1 februari. Het is een initiatief van Stichting Lezen om het belang van lezen en voorlezen onder de aandacht te brengen.

Door Annette van den Berg

Je jas ophangen, op de tribune klauteren, je laarzen uitdoen omdat het gebonk van je bungelende benen te veel lawaai maakt en dan ook nog luisteren; een bezoek aan de bibliotheek is een hele onderneming als je twee of drie jaar bent. Toch lukte het de vijftien peuters van Kinderdagverblijf De Boemel.

Van der Wal las ze voor uit het boek Moppereend. De wethouder cultuur is een professional op het gebied van voorlezen. Ze begon haar loopbaan als kleuterjuf. "Ook toen ik lesgaf aan groep 8 en zelfs bij het middelbaar beroepsonderwijs heb ik leerlingen voorgelezen."

Moppereend is verkozen tot prentenboek van het jaar 2020. "Het is een leuk boek", vindt Anne Verhagen. Zij is voorleesconsulent bij de bibliotheek. "Het laat zien dat je af en toe best een keertje mag mopperen. En als het eens tegenzit, moet je erop vertrouwen dat het goedkomt."

Beeldend
Het hoofdpersonage in het boek, een eend, moppert om alles. De vijver waar ze vertoeft is opgedroogd, ze heeft niemand om mee te spelen en de andere dieren spelen spelletjes waar zij geen zin in heeft. Door het gemopper wordt alles en iedereen chagrijnig. Hoe moet dat ooit nog goed komen?

De peuters van De Boemel hadden het verhaal al eerder gehoord, maar konden zich dat in de bibliotheek geen van allen meer herinneren. En dus werd er opnieuw genoten van dit verhaal dat ook nog eens werd uitgebeeld door de voorleesconsulent die hiervoor allerlei attributen mee had gebracht naar de bibliotheek.