Gerard en Lenie Repko werden gefeliciteerd door burgemeester Nieuwenhuis. (foto en tekst: Annette van den Berg)
Gerard en Lenie Repko werden gefeliciteerd door burgemeester Nieuwenhuis. (foto en tekst: Annette van den Berg)

Diamanten paar: 'We willen niets missen, we doen altijd met alles mee'

Algemeen 471 keer gelezen

Waddinxveen- Ze hadden nog nooit van Waddinxveen gehoord, toch kochten ze hier een huis. Maandag 20 januari was het precies zestig jaar geleden dat Lenie en Gerard Repko-De Hulster elkaar het jawoord gaven en naar dit dorp verhuisden. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis kwam langs met een bos bloemen om het diamanten paar te feliciteren.

Na zes jaar verkering wilden Lenie en Gerard trouwen, maar in hun woonplaats Den Haag konden ze geen betaalbaar huis vinden. Bij iemand inwonen wilden ze niet. "Mijn zus mocht na 22.00 uur niet eens de wc meer doortrekken", vertelt Lenie.

Toen kocht een collega van Lenie een huis. Dat leek voor het jonge paar een onbereikbaar ideaal, maar na wat rekenwerk kwam het stel tot de conclusie dat het toch moest kunnen. Gerard weet het nog precies: "Voor inwonen betaalde je toen 150 tot 200 gulden per maand. Een huis kopen kwam neer op 89,50 gulden." Het huis van die collega stond in Waddinxveen. Gerard: "Daar hadden wij nog nooit van gehoord, terwijl ik voor mijn werk toch geregeld in Moerkapelle kwam. Op een zondagmiddag fietsten we er naartoe." Twee dagen later was de koop voor een huis aan de Prinses Irenestraat een feit.

Handwerken
Door haar huwelijk moest Lenie stoppen met haar werk als lerares handwerken. "Zo ging dat in die tijd." Later pakte ze haar vak weer op, eerst met naailessen en daarna als handwerkjuf op scholen. Ze maakte van alles met de jongens en meiden, van dinosaurussen tot etuis voor pennen. Handwerken en naaien is Lenie blijven doen, nu is ze met de breipennen in de weer voor haar tweede achterkleinkind dat binnenkort geboren wordt.

Gerard is actief betrokken bij de Emmanuëlkerk. Toen hij stopte met zijn werk als projectleider bij Imtech, begon hij een theologiestudie voor gemeenteleden. Hij is blij dat hij dat gedaan heeft. "Het klinkt hoogdravend, maar ik denk dat ik nu beter begrijp hoe God het bedoelt."

Met al hun hobby's, aanloop van kinderen en kleinkinderen, de tuin aan huis, een caravan in Epe, vrijwilligerswerk voor de kerk en voor de ouderenbond, hebben de Repko's genoeg te doen. Lenie: "Wij willen niets missen. We doen altijd met alles mee."