Mieke Cabout in actie. (foto: Ronald Houtman/archiefbeeld)
Mieke Cabout in actie. (foto: Ronald Houtman/archiefbeeld)

Gouwe-dames hoeven niet meer te rekenen: promoveren niet langer plicht

Algemeen 395 keer gelezen

WATERPOLO
Waddinxveen – De dames van De Gouwe strijden dit seizoen met MNC Dordrecht om het kampioenschap van de eerste divisie. De plicht om te promoveren is vervallen, dus kunnen de Waddinxveense dames op leeftijd vol voor de eerste plaats gaan. Een week voor de topper tegen Dordrecht had De Gouwe in Amsterdam geen kind aan Het IJ: 5-14.

Door Erik van Leeuwen

"We hoeven niet meer te rekenen", zegt Mirjam Pet. "De competitieleiding heeft besloten om van promotie een recht te maken en geen plicht." Pet heeft geen zin meer in de eredivisie en daar denken haar teamgenoten precies hetzelfde over. Jarenlang speelden zij, in dienst van De Gouwe of van een andere club, op het hoogste niveau. Maar die tijd is geweest.

Een gedwongen optreden in de eredivisie probeerde De Gouwe de afgelopen jaren koste wat het kost dan ook te vermijden. Soms moest de ploeg zich in de vreemdste bochten wringen. Zoals vorig seizoen toen de bond in al haar wijsheid besloot om de bovenste drie ploegen van de eerste divisie te laten promoveren. "Promotie is leuk voor jonge meiden. Die trainen nog hard en zijn jong. Wij hebben allemaal een gezin en zijn op leeftijd. Wij spelen puur voor de lol. De wedstrijden zijn de enige teamverplichting. De één traint één keer, de ander twee keer. Fysiek kunnen we de hoofdklasse niet meer aan", aldus Pet.

Oranje
Zij beleefde haar waterpolohoogtijdagen rond de eeuwwisseling. Op de Olympische Spelen in Sydney behoorde zij tot de dertienkoppige selectie van Oranje, dat vierde werd. Andere Olympiagangers in de ploeg zijn Mieke Cabout en Gillian van den Berg, die met Oranje in 2008 goud wonnen in Peking. Van den Berg, die jarenlang in Italië woonde, is weer terug in Nederland. "Dat scheelt een slok op een borrel voor ons in het water", zegt Pet. Zij kon haar maatje altijd blindelings vinden. Dat is niet veranderd. Dat gaat er niet uit."

Cabout is hersteld van een blessure. Zij weet zich in zwembad De Sniep in het gezelschap van haar drie zussen. Jantine speelde al bij De Gouwe en daar voegden zich dit seizoen Harriet en Marloes bij. Volgens Pet sterke spelers. "Op de midachterplaats, maar ook als schutters."

De trainingsintensiteit mag dan wat minder hoog zijn, in wedstrijden zijn ze bloedfanatiek. Zeker nu de plicht om te promoveren is vervallen, aast De Gouwe op het kampioenschap van de eerste klasse. Pet: "Ik ben benieuwd waar we staan ten opzichte van Dordrecht. Zij willen graag naar de eredivisie. Dat zijn jonge meiden."

Zaterdag 25 januari: De Gouwe - MNC Dordrecht