Logo hartvanwaddinxveen.nl

Een energieke duizendpoot op schaatsen

  •   153 keer gelezen

Ergens heel erg goed in zijn en anderen daarmee enthousiasmeren en inspireren, daar wordt de 26-jarige Joyce den Hollander heel erg gelukkig van. En dat ze ergens in uitblinkt, is zeker. Ze werd tweemaal Nederlands kampioen (bij de junioren en senioren) in kunstschaatsen, vertolkte hoofdrollen in Holliday on Ice shows en werkt nu achter de schermen bij Dancing on Ice met BN'ers als Roy Donders, Donny Roelvink en Charly Luske.

Ze was een jaar of 4 toen ze voor het eerst op schaatsen stond. "Mijn zus beoefende die sport en het leek mij ook wel leuk. En als ik ergens voor ga, ga ik voor de volle honderd procent, misschien wel tweehonderd procent." Ze schatert. Toen ze een jaar of 7 was, werd ze gescout door de KNSB. Ze werd gezien als zeer talentvol en vanaf toen zaten haar prestaties in de lift en deed ze mee aan grote wedstrijden in binnen- en buitenland. "Ik heb alles te danken aan mijn moeder, die is zoveel met mij van hot naar her gereden; en dan had ze nog vier kinderen."

In Nederland is de aandacht bij schaatsen vooral gericht op hardrijden en kilometers maken, dus reisde Den Hollander noodgedwongen veel naar landen als Duitsland, Oostenrijk en zelfs Zuid-Korea waar meer was te vinden op het gebied van kunstschaatsen. De telefoon gaat. Of ze Jasper dadelijk even terug kan bellen. Haar ogen vliegen ondertussen over haar laptop. Mailtjes komen binnen. "Er vinden vandaag televisieopnames plaats voor het SBS6 programma Dancing on Ice en het is druk. Maar daar houd ik van." Den Hollander gedijt bij hectiek. "Daar doe ik het goed op. Overigens, als ik van de hak op de tak spring, moet je het maar zeggen. Ik lijk op mijn moeder, die is ook druk. Mijn vader daarentegen is heel rustig (haar ouders zijn uit elkaar, red.)." Haar vriend, een sportinstructeur die ze heeft ontmoet bij Den Edel, trouwens ook. "Toen hij mij leerde kennen, vroeg hij of ik ADHD had. Dat heb ik niet, ik ben gewoon druk." Ze schatert opnieuw.

Na diverse prijzen en titels te hebben gewonnen - ze kon gelukkig veel vrij krijgen op het Wellant College in Boskoop - besloot ze op haar 19e abrupt te stoppen met het rijden van wedstrijden. "Ik merkte dat ik niet meer vooruit ging en moest zelfs moeite doen om het niveau dat ik had, vast te houden." Ze maakt de overstap naar shows van Holliday on Ice. Ze reist heel de wereld over, komt op alle continenten en geniet van de show die geheel in het teken staat van de Amerikaanse computer-animatiefilms Ice Age.

Tot het moment dat haar ouders komen kijken en ze bij het applaus bedenkt dat ze haar schaatscarrière niet in een eekhoorn-pak wil beëindigen. In Canada wordt dan onverwachts de stekker uit de show getrokken. "Iedereen was sip en treurig. Ik niet, ik was blij dat ik nu de overstap kon maken naar een show zonder pak. Ik kreeg de hoofdrol, samen met nog iemand anders, want drie shows op een dag is wel erg veel, in 'Time' (Holliday on Ice voert diverse shows uit, red).

In het Franse Lille komen haar ouders opnieuw kijken, daar rijdt ze helemaal foutloos. Ze ontvangt een mega applaus in de ijs-arena. "Dat was zoiets geweldigs. Ik heb dat als een gigantisch hoogtepunt in mijn loopbaan ervaren. Ik had ook zoiets van, wat er nu nog komen gaat is mooi meegenomen, maar ik had hier zo'n voldaan gevoel van." Ze was toen 23 jaar.

De telefoon gaat opnieuw in de woning in nieuwbouwwijk de Triangel. Weer een collega. Ze belt over een half uur even terug, na dit interview. Ze lacht uitbundig. "Ze hebben me nodig bij Dancing on Ice. Ik begeleid BN'ers als Donny Roelvink en Charly Luske. Enorm leuk om te doen, maar ook heel intensief." Of zij er niet bij moet zijn? Ze moet over een uur of twee zelf een show dansen op de schaatsbaan in Scheveningen. "Dat doe ik niet veel meer, zelf op de schaatsen staan, maar ik vind het nog steeds leuk. Ik geef tegenwoordig veel les. Schaatsles aan kinderen, maar ook in het begeleiden en coachen van mensen in de sportschool die hun doelen willen bereiken door middel van personal training, en die willen gaan voor een gezondere levensstijl."

Op dit moment is Den Hollander zeven dagen in de week aan het werk. "Dat is wel redelijk extreem, ook voor mij. Ik kijkt echt wel uit naar mijn vakantie straks. Ik heb amper de tijd om facturen te maken en te versturen. Maar je hoort mij niet klagen, hoor. Ik ben een enorme bofkont. Ik doe alleen maar leuke dingen, net als nu het begeleiden van die volwassenen op het ijs en kinderen trainen die getalenteerd zijn. Het is fijn om met gemotiveerde mensen te werken. En dan is het ook heerlijk dat ik mensen blij kan maken met iets dat ik goed kan, of dat nu kunstschaatsen is of een choreografie maken voor een show op het ijs. Ik denk dat zolang ik mag delen in de dingen waar ik goed in ben, ik heel gelukkig ben."
(Nicole Lamers)

Meer berichten