Logo hartvanwaddinxveen.nl

'Ik ben altijd een denkertje geweest'

  •   89 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Zo ben je een gewone 17-jarige middelbare scholier met een bijbaan achter de kassa van de supermarkt en hobby's als Netflix kijken op bed, naar de sportschool gaan en afspreken met vrienden, en zo ben je Jonge Denker des Vaderlands. Het 'overkwam' Nieuwerkerker Paul Zevenbergen.

Zijn juf van groep 5 van de Elimschool bevestigde het pas geleden - nadat ze hoorde van zijn succes bij de nationale filosofiewedstrijd en een kaartje bij hem thuis kwam brengen - nog maar eens: Paul is altijd een denkertje geweest. "Van jongs af aan was ik wel heel nieuwsgierig ja", zegt de jonge filosoof zelf. "Ik wilde altijd weten hoe dingen werken en was en ben een groot fan van geschiedenis."
Dat de gymnasiumleerling aan het Rotterdamse Emmauscollege al vijf jaar filosofie als extra vak volgt, is dan ook niet verwonderlijk. "Het leuke eraan vind ik dat je gestructureerd leert nadenken. Dat doe je door een vraag in stukjes op te delen, zodat het niet meer zo'n grote vraag is." Op school deed hij dat bijvoorbeeld eens bij de vraag of er een verplichte test naar het Down-syndroom bij ongeboren baby's moet komen. En voor de wedstrijd waar hij onlangs, op voordracht van zijn docent, aan meedeed, ging het om het thema 'Wat is waarheid (nog) waard'? Hij schreef er een column van 1200 woorden over, waarin hij de post-truth politiek centraal zette: de politieke cultuur waarin politici vooral een beroep doen op de emoties van de publieke opinie in plaats van op objectieve feiten. Hij haalde het begrip 'echokamer' aan; de besloten facebookgroep bijvoorbeeld waarin gelijkgestemde leden hun eigen waarheid prediken. En hij introduceerde de zelfbedachte term 'mediaplacebo': "We geloven steeds sneller dat wat ons bevalt."
Wat er precies van hem verwacht wordt, na een van de zeven winnaars te zijn geworden, weet hij eigenlijk niet. De wedstrijdorganisatie, bestaande uit filosofiedocenten, een uitgeverij en de Stichting Maand van de Filosofie, rept van publicaties en optredens op filosofische festivals. Zevenbergen wacht het rustig af: "Maar ik heb het de komende maanden wel druk met mijn eindexamen. En na mei ben ik gewoon met vrienden op examenreis." Daarna volgt waarschijnlijk een studie Kunstmatige Intelligentie.
De kans dat Zevenbergen in Zuidplas nog eens in het openbare bestuur opduikt, is aanwezig. "Ik ben geïnteresseerd in politieke filosofie en zou het leuk vinden om actief bezig te zijn met dingen die ik belangrijk vind. Maatschappelijke gelijkheid bijvoorbeeld en meer sociale huurwoningen."
Ook privé heeft de filosofie hem veel gebracht. "En dan vooral de tak die gaat over hoe de mens 'werkt'. Ik heb het de afgelopen jaren niet altijd makkelijk gehad en heb bij de vraag 'hoe moet ik leven?' veel gehad aan Spinoza en Aristoteles. Je zou kunnen zeggen dat, naast de steun die ik van vrienden en de psycholoog heb gehad, de filosofie mij heeft gered."
(Judith Rikken)

Meer berichten