Essam (links) en Ali aan het werk in hun Dönerzaak. (foto:Annelies Keller)
Essam (links) en Ali aan het werk in hun Dönerzaak. (foto:Annelies Keller)

'Trots op medelanders die gaan voor veilig en beter bestaan'

Algemeen 275 keer gelezen

Waddinxveen - Sommige vluchtelingen vinden het lastig om hun draai te vinden in Nederland. Ze zitten in asielzoekerscentra, raken verstrikt in procedures en inburgeringscursussen of dromen er wellicht van om ooit terug te kunnen keren naar hun vaderland. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden van (ex) vluchtelingen die hier een bestaan hebben weten op te bouwen en die hard aan hun toekomst werken.

De redactie van Hart van Holland ontving dit jaar diverse brieven van inwoners die de loftrompet staken over vluchtelingen die erg ondernemend zijn. Zo liet Annelies Keller zich lovend uit over de 36-jarige Essam Mohammedabadi die samen met zijn vriend Ali in augustus is begonnen met een eethuis/bezorgservice aan Tussenzicht op het Gouweplein. Mohammedabadi komt oorspronkelijk uit Iran en is tien jaar geleden gevlucht nadat hij als student mee had gelopen in een grote demonstratie die te maken had met de verkiezingen. Hierna was hij zijn leven niet meer zeker. Via een smokkelaar kwam hij in Nederland terecht waar hij asiel aanvroeg. Hij ontving in eerste instantie geen vergunning, werd opgepakt en gevangen gezet. In 2013 wist hij wel een verblijfsvergunning te bemachtigen en sinds een maand of wat heeft hij de Nederlandse nationaliteit. Hij zegt er heel erg blij mee te zijn. "Ik woon inmiddels al een paar jaar in Waddinxveen, heb er sinds kort een zaak in dürüms (broodjes) en vind het hier erg gezellig." Hij zegt zijn draai goed te hebben gevonden.
Dat geldt ook voor Ismat Mahmoud (60) die zo'n vier jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland is gevlucht en al jaren in Waddinxveen woont. Volgens een brievenschrijver die niet met zijn naam in de krant wil, is terugkijken op het verleden voor Mahmoud uiterst pijnlijk en focust hij zich liever op de toekomst. "Daarom opende Ismat onlangs aan de Korte Groenendaal, op een steenworp afstand van de Goudse Markt, een juwelierszaak. Dit deed bij met behulp van zijn broer uit Chili, die in dat land twee juwelierszaken runt." Hij volgt nu een basiscursus zilversmid, wat in de buurt komt van wat hij vroeger in zijn vaderland deed, daar was hij kunstenaar. In de tussenliggende jaren was hij onder andere afwasser.