Rijsbergen met haar ‘oude’ materiaal in de tuin van haar ouderlijke woning. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Rijsbergen met haar ‘oude’ materiaal in de tuin van haar ouderlijke woning. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Kimberley Rijsbergen stapt in spannend avontuur

Sport 968 keer gelezen

KITESURFEN
Waddinxveen – Haar baan als gymjuf heeft ze opgezegd. Vanaf nu staat bij Kimberley Rijsbergen alles in het teken van kitesurfen. Als lid van het nationale Kitesurf Foil-team krijgt ze naar eigen zeggen 'een buitenkans'. "Parijs? Joh, eerst maar eens uitvinden hoe goed ik ben."

De cadeautjes liggen onder de goed versierde kerstboom in huize Rijsbergen in de wijk Zuidplas. "Die zullen wel voor mijn zusje zijn", vermoedt de 25-jarige kitesurfer. "Ik klaag niet hoor. Mijn bestelling is onderweg."

Ze zegt het met een brede glimlach. Met smart wacht ze op nieuw materiaal. Topmateriaal. Tot voor kort moest ze het doen met 'B-spullen'. Een plank en kites (vleugels) ter waarde van 1200 euro. "Mijn nieuwe materiaal is vele malen duurder. Gelukkig heb ik pas geleden een sponsordeal kunnen sluiten met één van de grootste producenten van materiaal in het kitesurfen. Zonder hun steun was het financieel niet te doen geweest. Nu al gaat al mijn geld naar het kitesurfen. Er is ondersteuning van de bond, maar de buitenland-tripjes moet je zelf betalen."

Dat ze nu lid is van het Kitesurf Foil-team heeft alles te maken met de ambities van de Nederlandse watersportbond. "De sport heeft nog niet zo lang geleden een Olympische status gekregen. In Parijs in 2024 staat het voor het eerst op het programma. Dat is een grote stimulans voor de sport. In heel snel tempo is een team gebouwd en een programma gemaakt. De sport is nog heel klein in Nederland. Nog kleiner is het aantal wedstrijdsporters."

Rijsbergen is als tweede vrouw bij het team gehaald. "Vrouwen die deze tak van kitesurfen beoefenen zijn er nauwelijks. Ik heb af en toe wel eens een wedstrijdje meegedaan, maar vooral tijd gestoken in lesgeven. Als je de hele dag op het water hebt gezeten om les te geven, ben je blij dat je daarna even rustig op de bank kan zitten. Bondscoach Casper Bouman zag echter potentie in mij. Ondanks het gebrek aan wedstrijdervaring krijg ik de kans om mezelf te ontwikkelen."

Dat de sport in de kinderschoenen staat, blijkt wel uit het feit dat Bouman zelf uit het windsurfen afkomstig is. "We zijn de pioniers van deze sport", weet Rijsbergen, die zichzelf een groentje noemt. "Ik moet nog zoveel leren. Op alle gebieden. Van het lezen van de wind tot de tactische manoeuvres in races. Maar ik vind het gaaf om dat te leren."

Ze is opeens topsporter. Met een heus team achter zich en trainingsschema's om te volgen. "We zijn nu in voorbereiding voor het nieuwe seizoen. Dat betekent veel krachttraining. Ik ben vijf, zes keer op de sportschool hier. Dat vereiste discipline. Gelukkig hoef ik het trainingsprogramma niet te maken, maar mijn baan als gymjuf in Den Haag heb ik wel opgezegd. Ik heb al een nieuw baantje, bij een kitesurfshop in Den Haag. Die geven mij de vrijheid om weg te gaan voor buitenlandse stages en wedstrijden. Nu ik de kans krijg, wil ik er volop voor gaan."

Aan de Spelen in Parijs over vierenhalf jaar denkt ze nog niet. "Ik moet nog ontdekken hoe goed ik ben. Voor mij is alles eigenlijk nieuw. Het is een spannend avontuur."