Logo hartvanwaddinxveen.nl
Met het vertrek van Kalai verdwijnt de enige Nederlands-Marokkaanse vertegenwoordiger in de gemeenteraad.
Met het vertrek van Kalai verdwijnt de enige Nederlands-Marokkaanse vertegenwoordiger in de gemeenteraad.

Vertrekkend raadslid Kalai (D66) wilde weten 'wat er leefde'

  •   222 keer gelezen

Waddinxveen – Ze had het vooraf al aangekondigd: afscheid nemen is niet haar sterkste punt. Fatima Kalai-El Mousaoui (D66) hield het woensdag 11 december dan ook niet droog bij haar laatste optreden in de Waddinxveense gemeenteraad.

Door Erik van Leeuwen

Met het vertrek van Kalai verdwijnt de enige Nederlands-Marokkaanse vertegenwoordiger uit de raad. In haar afscheidsrede vertelde ze dat ze nooit van plan was de politiek in te gaan. "Ik was iemand die wel van alles vond, maar er geen trek in had om daar op het politieke toneel iets mee te doen. Totdat Yvonne van Went van D66 mij overhaalde. Ze belde op het juiste moment. Ik leidde twee ondernemingen en dacht: ik mis nog iets." Ze kwam als groentje de politieke arena binnen. Ze viel met haar neus in de boter. In 2002, toen ze duo-raadslid werd, verkeerde Waddinxveen in een hevige bestuurscrisis. "Bij de eerste vergadering zat Ed van Thijn er en er was veel pers. Landelijke kranten en camera's van RTL en de NOS registreerden de vergadering. Ik dacht dat dat normaal was. Niet dus." In 2010 werd ze raadslid voor haar partij, D66. "Raadslid zijn doe je er niet even bij. Dat ben je 24 uur op een dag en zeven dagen in de week. Ik las alle stukken." Maar ze vond het vooral belangrijk om contact te houden met wat ze noemde 'de straat'. "Ik wilde weten wat er leefde. Ik ben in de raad gestapt om mensen te helpen."
Ze aanvaardde onlangs een nieuwe baan. Die valt niet te combineren met haar raadswerk. Ze wordt opgevolgd door Art-Jo Wittenberg, die al eerder namens D66 in de raad zat en woensdag werd geïnstalleerd.

Burgemeester Evert-Jan Nieuwenhuis sprak zijn waardering uit voor het werk van Kalai. "Jij hebt een geluid laten horen uit een deel van de samenleving. De raad moet een weerspiegeling zijn van de Waddinxveense samenleving." De nestor van de raad, Raymond Boer van de VVD merkte op: "Je stond midden in onze samenleving". Hij noemde Kalai een duidelijk voorbeeld van iemand die haar eigen plek in de samenleving heeft weten te verwerven.

Meer berichten