Logo hartvanwaddinxveen.nl

Waddinxveense schrijft Koreaanse fictie

  •   keer gelezen

Waddinxveen - Ze woont in Waddinxveen, de 21-jarige Natascha Maas, en studeert Koreaans aan de universiteit in Leiden. Niet verwonderlijk dat ze als auteur haar debuut maakt met een fictieboek dat zich afspeelt in Zuid-Korea. Ze is nogal wat van plan; het boek met de titel 'Mag ik van je houden?' is het eerste deel van een trilogie.

Het boek van Maas gaat over een Nederlandse die naar Zuid-Korea gaat om daar te werken. Voordat ze aan het werk gaat, gaat ze op reis naar Japan waar ze een Koreaanse acteur tegen het lijf loopt. Hij vraagt haar om te helpen bij het afschudden van de pers door zich voor te doen als zijn vriendin. Naarmate de tijd verstrijkt en er van alles gebeurt, veranderen hun geacteerde gevoelens voor elkaar.

Volgens Maas is het boek geschreven met een K-drama format in het achterhoofd. Ze legt uit: "K-drama is Engels en staat voor Korean Drama oftewel Koreaanse series. En K-pop staat voor Korean Popular Music: populaire Koreaanse muziek. Vrij bekende voorbeelden zijn BTS, Blackpink en G-dragon die in Nederland grote concerten hebben gegeven."

Het boek gaat over liefde, maar laat de lezer ook kennismaken met de Koreaanse cultuur en tradities. "En ik heb er ook wel wat kritiek in verwerkt", vertelt Maas. "In de afgelopen periode zijn in Korea enkele jonge beroemdheden overleden. Mogelijk omdat de druk in Korea erg hoog is. De werkdruk op scholen en op het werk is erg hoog. Je legt na de basisschool en de middelbare school bijvoorbeeld een toets af in Korea en als je die verknalt, heb je het eigenlijk verknalt voor de rest van je leven. Het werkt door in je keuze voor een universiteit en later ook in je baan. In Nederland kun je altijd weer hogerop komen. Ik heb bijvoorbeeld eerst de havo gedaan en daarna het vwo. Dat kan in Korea niet."

Maas, op wie het hoofdpersoon in het boek is gebaseerd, heeft iets met Korea, maar ook met Japan en Thailand. "Waar die liefde vandaan komt, weet ik eigenlijk niet zo goed. Mijn zus heeft dat ook, maar ik ben er in doorgedraafd." Ze heeft ook een voorliefde voor Japanse en Koreaanse series. "Die kijk ik liever dan Engelse of Amerikaanse series omdat ik die meer nep vind of te uitbundig. In Japanse en Koreaanse series zijn ze wat liever en gaat het meer om het verhaal dan om de handelingen."

De eerste versie van haar boek was gericht op Japan en dateert al van 2013. "Een jaar later heb ik het meer toegespitst op Korea en de karakters wat aangepast." Haar fascinatie voor de cultuur en tradities in Korea hadden haar inmiddels op het idee gebracht om Koreaans te gaan studeren. Ze is inmiddels derdejaars. Afgelopen jaar is ze voor het eerst in Korea geweest. "Tien dagen, maar ik heb weinig van de mensen en de cultuur kunnen proeven." Over een paar maanden gaat ze voor een half jaar naar Korea. Ze wil de taal beter leren spreken. "Wat ik uiteindelijk met mijn studie wil gaan doen? Ik weet het nog niet precies, misschien onderzoek of docent worden."

Het schrijven van boeken ziet ze als hobby. "En dat blijft het voorlopig ook. Het tweede en derde deel van deze trilogie wil ik op elkaar afstemmen. Wanneer die uitkomen weet ik nog niet." De eerste reacties op haar boek, vindt Maas hoopgevend. "Mijn zus en vriendin waren heel enthousiast, mijn oma wat minder, maar het is niet helemaal haar genre denk ik. Maar het is wel leuk voor haar om te lezen, omdat ze toch ook wel wat van haar kleindochter erin terugziet."

ISBN-nummer: 978-94-638-9733-4. De verkoopprijs is 20,99 euro en het boek is te koop bij Burger, Bol.com en in de webwinkel van Boekscout.

Meer berichten