Logo hartvanwaddinxveen.nl
Wethouder Atzema gaf, geassisteerd door enkele kinderen, het startsein voor de Tudortuinen.
Wethouder Atzema gaf, geassisteerd door enkele kinderen, het startsein voor de Tudortuinen.

Eerste nul-op-de meter woningen

  •   368 keer gelezen

Waddinxveen – Met één druk op de knop gaf wethouder Gezina Atzema, met hulp van een paar kinderen, het startsein voor een uniek project in de Triangel. Tudortuinen combineert karakteristieke architectuur met een hoge energiezuinigheid.

Door Erik van Leeuwen

De nieuwste fase van Triangel omvat 78 woningen: twintig appartementen en 58 eengezinswoningen. Tudortuinen biedt van alles wat: herenhuizen, twee-onder-een-kap-
woningen, zogenoemde driedakkers en ook 'gewone' rijtjeswoningen.

Atzema verzorgde donderdag de openingshandeling van fase 1, maar fase 2 staat ook al in de startblokken, kondigde projectdirecteur Arjan van Beelen van Ouwehand Bouwen & Ontwikkeling aan. Nu ook daarvan zeventig procent is verkocht, zal de grondoplevering niet lang op zich laten wachten. Het unieke van Tudortuinen zit 'm in de koppeling tussen een specifieke architectuur en een hoge mate van duurzaamheid. "Dit zijn de eerste nul-op-de meter woningen van Waddinxveen", zei wethouder Atzema vol trots. De architectuur is komen overwaaien uit Engeland. Tijdens de Tudor-dynastie (1485-1603) bloeide de cultuur, literatuur, maar ook de architectuur op. "De Tudorstijl is terug te zien in de vele ornamenten", aldus Van Beelen. "De woning bevat aan de buitenzijde veel versieringen in het metselwerk."

Minstens zo veel aandacht trekt het aantal innovaties op duurzaamheidsgebied. De gasvrije woningen zitten volgestopt met technieken waardoor veel energie wordt opgewekt en er geen energie verloren gaat. Zonnepanelen, tripleglas en een warmtepompinstallatie onder de grond; het maakt volgens Pim Korevaar van Klimaatgarant dat de woningen behalve energiezuinig ook een zeer groot wooncomfort hebben. "Er is vloerverwarming en vloerverkoeling en dat is fijn met die warme zomers van tegenwoordig. Als de mussen van het dak vallen, is het in huis straks maximaal 24 graden." Elk huishouden krijgt een bundel van een x-aantal kilowatturen. Daardoor is er geen energierekening, tenzij iemand er een energieslurpende hobby op nahoudt. Tweederde van de kopers komt van buiten Waddinxveen. Atzema benadrukte dat de Triangel geen eenheidsworst is. "Elke wijk heeft een eigen gezicht en accenten."

Meer berichten