Logo hartvanwaddinxveen.nl
Troubadichter Bart enof Cornelis (hij noemt zichzelf zo) aan het woord tijdens Poëzie aan de Gouwe.
Troubadichter Bart enof Cornelis (hij noemt zichzelf zo) aan het woord tijdens Poëzie aan de Gouwe. (Foto: )

'Van blatende schapen tot streepjes op een levenslijn'

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Dorpsdichter Piet Hardendood wil poëzie op de Waddinxveense cultuurkaart zetten. Hij organiseerde woensdagavond 27 november de eerste editie van Poëzie aan de Gouwe met voordrachten van verschillende dichters. Twintig poëzieliefhebbers kwamen naar het experiment in het witte, houten gebouwtje aan de Gouwe; Huize De Brug.

Door Annette van den Berg

Vorig jaar september bombardeerden bevriende dichters in Gouda Piet Hardendood tot dorpsdichter van Waddinxveen. Hoewel het begon als een grapje, neemt hij zijn functie als dorpsdichter serieus. "Poëzie heeft zoveel te bieden. Ik wil bewijzen dat er ook in Waddinxveen draagvlak voor is." Het afgelopen jaar schreef Hardendood gedichten in Hart van Holland. Hij maakte een tekst bij het kunstwerk De Reizigers op het station. Hij droeg zijn gedichten voor bij de gemeenteraad en in de bibliotheek en hij is bezig met de voorbereidingen van workshops en poëzieochtenden en -middagen. Bij 'Poëzie aan de Gouwe' droegen vijf dichters gedichten en liedjes voor die aansloten op het thema 'morgen'. Dit onderwerp inspireerden Hanneke Leroux, Nieko Noordzij, Marcel Mengelers en troubadichter Bart enof Cornelis tot zinnen als 'blatende schapen in de koude deemstering' tot 'vandaag is het gisteren van morgen toen alles mooier, anders, beter was'.
"De stem en de klank van de dichter maken een gedicht mooier en persoonlijker", zei Hardendood. "Taal is niet altijd eenduidig, niet rechtstreeks, maar het kan juist emoties oproepen en beelden schetsen." Soms zijn die emoties en beelden anders dan de dichter voor ogen had, bleek uit de reacties van het publiek. Streepjes op een levenslijn, kunnen bijvoorbeeld ook het beeld oproepen van een barcode. Hardendood blikte aan het eind tevreden terug op de avond. "Er was interactie tussen het publiek en de dichters. Men kwam dichter bij de dichter en andersom dichters dichter bij publiek." De tweede avond van Poëzie aan de Gouwe staat gepland voor woensdag 29 januari.

Meer berichten