Logo hartvanwaddinxveen.nl

Waterschapsbelasting stijgt volgend jaar

  •   177 keer gelezen

Waddinxveen - Een deel van de Waddinxveense bevolking en bedrijven gaan vanaf 2020 meer waterschapsbelasting betalen. Het geldt voor de mensen die in het gebied van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard wonen of er met hun bedrijf gevestigd zijn. Een ander deel van Waddinxveen valt onder het Hoogheemraadschap van Rijnland.

In het gebied Schieland en de Krimpenerwaard betaalt een gezin met een huurwoning in 2020 gemiddeld 278 euro aan waterschapslasten. Een gezin met een eigen woning (WOZ-waarde 220.000 euro) betaalt in 2020 gemiddeld 358 euro aan waterschapsbelasting. Dit is een stijging van gemiddeld 8 euro per huishouden.

De stijging wordt in verband gebracht met de klimaatverandering in Nederland wat tot gevolg heeft dat er extra investeringen nodig zijn om de gevolgen van zowel lange droogte, als zware piekbuien op te kunnen vangen. Het college investeert hier de komende vijf jaar jaarlijks 1 miljoen euro extra in.

Het hoogheemraadschap werkt aan dijkversterking langs de Hollandsche IJssel. We stellen nieuwe peilbesluiten op voor de Krimpenerwaard, Zuidplaspolder en Rotterdam-Centrum. Daarnaast werken we samen met de provincie Zuid-Holland, de gemeente Zuidplas en de betrokken eigenaren aan oplossingen tegen bodemdaling in het restveengebied van de Zuidplaspolder.

Hoogheemraadschap van Rijnland
Ook de inwoners en bedrijven in Waddinxveen die in het gebied wonen van het Hoogheemraadschap van Rijnland gaan volgend jaar meer betalen. In een persbericht van dit hoogheemraadschap wordt het volgende voorbeeld gegeven: 'een meerpersoonshuishouden in een huurhuis betaalt volgend jaar 3,5 procent meer dan in 2019. Dat is over het hele jaar gerekend tien euro.'

De grootste investering van Rijnland voor het komend jaar is de renovatie en uitbreiding van de zuiveringen dat 44 miljoen euro gaat kosten in 2020. Verder trekt Rijnland volgend jaar 7,4 miljoen euro uit voor schoon en gezond water. Dit is inclusief blauwalgbestrijding en de aanleg van vispassages. Ook wordt er 25 kilometer aan regionale keringen op orde gebracht (16 miljoen euro in 2020). Om de verwachte regen in de toekomst beter op te kunnen vangen investeert Rijnland het komende jaar tien miljoen in de realisatie van piekbergingen in de Nieuwe Driemanspolder en Haarlemmermeer.

Meer berichten