Logo hartvanwaddinxveen.nl
Protest op het terrein aan de Meteorenweg. (foto: Alex van Kooten)
Protest op het terrein aan de Meteorenweg. (foto: Alex van Kooten) (Foto: )

'Wij willen vier standplaatsen en geen drie'

  •   319 keer gelezen

Waddinxveen - Het woonwagenterrein aan de Meteorenweg blijft bestaan, maar de bewoners gaan niet akkoord met maar drie standplaatsen die door Woonpartners Midden-Holland en de gemeente vorige week schriftelijk zijn toegezegd.

Alex van Kooten verwijst naar de uitspraak in januari van dit jaar door de kantonrechter die heeft gezegd dat gemeenten moeten voorzien in voldoende standplaatsen. 'Een uitsterfbeleid is verboden'. "En dus moet er een vierde standplaats komen", meent Van Kooten.

Woonpartners liet eerder weten het terrein aan de Meteorenweg nodig te hebben voor de bouw van tien sociale huurwoningen. Voor de woonwagenbewoners zouden nieuwe woonwagenwoningen klaar staan op een andere locatie aan de Mien Ruysstraat in park Triangel. De kantonrechter concludeerde echter dat de bewoners niet verplicht kunnen worden om daarheen te verhuizen. Woonwagenwoningen zijn immers geen woonwagens.

Cultuur beschermd
Volgens de kantonrechter wordt de cultuur die woonwagenbewoners aanhangen, ook beschermd door het EVRM, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Overheden en met name gemeenten moeten zorgen dat die cultuur behouden blijft.

Een geschikte andere locatie voor de bewoners van de Meteorenweg was volgens de kantonrechter niet voorhanden en dus zijn de gemeente en de woningcorporatie nu overstag gegaan met het in stand houden van het woonwagenterrein aan de Meteorenweg.

Zoon op straat
Alex van Kooten: "Alleen is voor mijn zoon geen plek. Die zit nu (al ruim een jaar) in een caravan met een tent eraan vast op de Meteorenweg en waar hij binnen twee weken uit moet. Dan staat hij dus op straat. Hij heeft eerder ook altijd aangegeven dat hij niet in een woonwagenwoning wilde gaan zitten. Mijn schoonvader die ook in een caravan zit, heeft wel een standplaats toegewezen gekregen op de Meteorenweg, maar we komen dus één standplaats tekort. Oorspronkelijk waren op dit terrein ook altijd vier standplaatsen, dus ik snap deze zet ook niet zo goed."

Uit protest hebben de woonwagenbewoners op het terrein aan de Meteorenweg spandoeken opgehangen om met name aan de gemeente en de woningcorporatie te laten zien dat ze het er niet mee eens zijn. Hun advocaat heeft bij de voorzieningenrechter aandacht gevraagd voor de situatie. "De gemeente en Woonpartners Midden-Holland houden zich gewoon niet aan de uitspraak", aldus Van Kooten.

Meer berichten