In maart werd uitleg gegeven over de nieuwe biomassa-installatie van De Sniep. (tekst: Nicole Lamers, foto: HvH)
In maart werd uitleg gegeven over de nieuwe biomassa-installatie van De Sniep. (tekst: Nicole Lamers, foto: HvH)

Biomassa-installaties bij zwembaden in opspraak

Algemeen Biomassacentrales 808 keer gelezen

Waddinxveen/Winschoten - De biomassa-installaties die twee zwembaden in Winschoten en Finsterwolde (Groningen) verwarmen, zijn onlangs stilgelegd. Hiertoe is besloten nadat uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van de gemeente Oldambt is gebleken dat de uitstoot van schadelijke stoffen zoals koolmonoxide en fijnstof fors te hoog is. Zwembad De Sniep in Waddinxveen is sinds februari van dit jaar ook van het gas af en draait op biomassa.

De gemeente Oldambt liet op dinsdag 19 november weten de eigenaar van de installaties in gebreke te stellen en heeft ervoor gekozen de biomassa-installaties bij de zwembaden voorlopig uit te zetten. 

Volgens de cijfers op de gemeentesite van Oldambt gaat het om dertien keer zoveel koolmonoxide en vijf keer zoveel fijnstof dan volgens de norm is toegestaan (er zijn drie metingen uitgevoerd in twee ketels, dus in totaal zes metingen. De aangegeven gemeten hoeveelheid is een gemiddelde van de zes metingen).

De biomassa-installaties bij de zwembaden in het noorden van Nederland zijn geïnstalleerd door Energy Outsourcing Solutions. Eigenaar Bas van Breugel laat weten dat deze installaties op houtsnippers draaien. “Maar in principe maakt dat niet uit of je een installatie op houtsnippers hebt of geperste houtkorrels.” 

Van Breugel zegt te twijfelen aan de uitkomsten van het onderzoek naar de installaties in Winschoten en Finsterwolde. De installaties in Winschoten en Finsterwolde zijn van het merk Lindner en Sommerauer en hebben een vermogen van 500 kilowatt. Zwembad De Sniep wordt ook verwarmd via een biomassa-installatie. 

Het bedrijf Atechpro is de leverancier. Woordvoerder Theo de Groot van dit bedrijf laat desgevraagd weten dat de installatie van De Sniep bestaat uit vijf ketels van het type KWB Pelletfire 135 kilowatt. Volgens De Groot is dit type ketel ‘uitgebreid getest en beproefd en voldoet ruimschoots aan de strenge milieu- en veiligheidseisen vanuit de Nederlandse en Europese wetgeving’. “Elke ketel is ook nog voorzien van een elektrostatisch filter.”

De Groot wijst erop dat ook de houtpellets bij De Sniep zijn gecertificeerd en voldoen aan een keurmerk. De Groot meent dat zaken zoals deze spelen in Finsterwolde en Winschoten, hier niet te verwachten zijn. 

De gemeente Waddinxveen zegt pas na het weekeinde te kunnen reageren op de berichtgeving.