Logo hartvanwaddinxveen.nl
Burgemeester Nieuwenhuis krijgt uit handen van auteur Hans Zuidijk één van de twee eerste exemplaren. Toon van Nielen kijk toe.
Burgemeester Nieuwenhuis krijgt uit handen van auteur Hans Zuidijk één van de twee eerste exemplaren. Toon van Nielen kijk toe.

Magirus opgeknapt en gegoten in boekvorm in plaats van naar de schroot

  •   160 keer gelezen

Waddinxveen – Urenlang werd er gesleuteld om het voertuig in oude staat te herstellen. Afgelopen zaterdag was de Magirus, die in Waddinxveen als mobiel-motorbrandspuit bijna dertig jaar dienst deed, terug in de kazerne aan de Noordkade.

Door Erik van Leeuwen

Het verhaal van de Magirus werd opgetekend door Hans Zuidijk, die de eerste twee exemplaren van zijn boek overhandigde aan burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis en oud-brandweerman Toon van Nielen.

Het boek is een eerbetoon aan het eerste brandweervoertuig van Waddinxveen, De Magirus, maar ook aan de vele (vrijwillige) brandweerlieden in Waddinxveen die vaak met gevaar voor eigen leven de strijd tegen het vuur aangingen. En grote branden waren er nogal wat in vroegere tijden. De meubelindustrie, waar Waddinxveen om bekend stond, was een zegen maar had ook een keerzijde. Eén vonkje kon de aanleiding zijn voor een grote brand. Nogal wat bedrijven gingen in de twintiger jaren in vlammen op.

Dat was ook de aanleiding voor de gemeente Waddinxveen om de geavanceerde Magirus aan te schaffen. "Burgemeester Troost maakte zich daar sterk voor, maar de gemeenteraad vond de aanschaf van een brandweerauto in eerste instantie te duur", vertelde de auteur van het boek, Hans Zuidijk. "In die tijd maakte de brandweer gebruik van een handspuitpomp. Na weer een brand waarbij een fabriek in vlammen was opgegaan, overtuigde de burgemeester de raad dat er een brandweerauto moest komen. De raad ging overstag.

Men betaalde elfduizend gulden, een gigantisch bedrag voor die tijd. Het was veel meer dan de 2500 gulden die de raad eerder als te duur had betiteld. De Magirus werd in 1927 in gebruik genomen. In de Tweede Wereldoorlog hielp het voertuig ook mee de brand te blussen van één van de bombardementen van Rotterdam. En werd later zonder wielen teruggevonden ergens in de polder.

Het voertuig, dat midden jaren vijftig dienst deed, werd weer hersteld zoals dat ook onlangs gebeurde. Stichting Brandweermaterieel Hollands Midden redde de Magirus van de schroot. Vrijwilligers brachten hem terug in oude staat, waardoor hij zaterdag stond te blinken in de Waddinxveense brandweerkazerne.

Het boek met de titel 'Onze groote redster uit den nood' is te koop bij boekhandel Burger, maar kan ook thuis worden bezorgd door 16,50 euro over te maken op NL79Rabo 0363 6393 14 ten name van Stichting Historisch Brandweermaterieel.

Meer berichten