Logo hartvanwaddinxveen.nl
In de raadzaal waren diverse medewerkers van Dierendal aanwezig bij de begrotingsbehandeling.
In de raadzaal waren diverse medewerkers van Dierendal aanwezig bij de begrotingsbehandeling.

Streep door bezuinigingen

  •   260 keer gelezen

Waddinxveen - Kinderboerderij Dierendal en Stichting Vonk kunnen opgelucht ademhalen, nu de gemeenteraad een streep heeft gezet door de bezuinigingsplannen. Volgens de raad was de actie van het college veel te kort door de bocht en heeft het de maatschappelijke onrust onderschat.

Door Erik van Leeuwen

Voorafgaand aan de begrotingsraad op woensdag 13 november, waarin de bezuinigingsplannen van het college aan bod kwamen, overhandigden Cora de Jong en Paula van Doorn, voorvechters van het eerste uur van Dierendal, aan burgemeester Evert-Jan Nieuwenhuis een lijst met 338 handtekeningen. "In korte tijd opgehaald", voegde De Jong eraan toe. Zij onderstreepte de maatschappelijke rol die Dierendal in Waddinxveen speelt. "Afgelopen jaar hadden we achtentwintigduizend bezoekers."

Het pleidooi om de bezuinigingen terug te draaien was niet nodig, want de gemeenteraad had vorige week al duidelijk stelling genomen tegen het korten van de subsidies van de twee organisaties. Zowel kinderboerderij Dierendal als Stichting Vonk vreesde voor het voortbestaan van hun club. "Het college heeft gekeken naar wat haar wettelijke taken zijn, maar Dierendal en Vonk zijn publiek bezit", meende Halvard-Jan Hettema (PvdA/GroenLinks). "We willen meer aandacht voor kunst en cultuurbeleid, zegt het coalitieakkoord. Nu, die aandacht is er ruimschoots, maar niet op de manier zoals gewenst", hekelde Martijn Kortleven (PCW) de voorgenomen ingrepen.

"Iedere Waddinxvener heeft daar voetstappen liggen", gaf Sylvia Vink (Weerbaar Waddinxveen) de emotionele waarde van Dierendal aan. En Hettema wees op het goede werk dat Stichting Vonk doet: "Er worden muziek- en danslessen gegeven, als tegenwicht van al dat netflixen."

Vink begreep sowieso niet dat het college had gekozen voor de twee organisaties om op te bezuinigen. "Alles bij elkaar gaat het om een zeer klein bedrag op een begroting van 90 miljoen euro. Het is nog geen promille."

Het college kreeg zowel van de coalitie als oppositie kritiek te verduren op het feit dat Dierendal en Vonk zelf niet bij de plannen waren betrokken. "Het participatiebeleid is ongeloofwaardig", stelde Kortleven. Zo ver gingen VVD en D66 niet, maar de twee coalitiepartijen gaven wel aan grote moeite te hebben met de eenzijdige actie van het college. Ze lieten echter ook weten dat het goed is om de subsidie tegen het licht te houden. "Niemand krijgt een blanco cheque", aldus Albert Grooten (D66). Raymond Boer (VVD) vroeg zich af of het bestuur van Stichting Vonk zelf ruimte ziet voor een vorm van bezuiniging.

De raad gaf eerder dit jaar al aan een groot voorstander te zijn van herijking van het subsidiebeleid. Waddinxveen geeft jaarlijks drie miljoen euro aan subsidie uit.
De raad haalde ook een streep door de bezuiniging op subsidie voor het Ondernemersfonds. Die bijdrage wordt nu jaarlijks bekeken. Discussie was er vooral over de verhoging van de toeristenbelasting. Het collegeplan voorzag in een stijging van vijftig cent naar een euro per persoon per nacht. Dat vonden enkele partijen (PCW, CDA) te gortig. "Wat krijgen ze daarvoor terug", vroeg Kortleven zich hardop af. "Heel veel, want ze kunnen gebruik maken van alle voorzieningen hier", reageerde Vink. De partijen vonden elkaar in een compromis. Er komt een verhoging van één euro, maar die stijging komt niet in één jaar, maar wordt uitgesmeerd over drie jaar. Komend jaar is de eerste stijging van 26 procent waarmee het tarief op 63 cent komt.

Meer berichten