Bij vijf Waddinxveense basisscholen bleven de stoelen leeg vandaag.
Bij vijf Waddinxveense basisscholen bleven de stoelen leeg vandaag.

Volle, halfvolle en lege scholen in Waddinxveen tijdens lerarenstaking

Algemeen 580 keer gelezen

Waddinxveen – In het kader van de landelijke actiedag voor het onderwijs hebben veel Waddinxveense kinderen vandaag een extra vrije dag. Doordat de staking samenvalt met Dankdag, zijn er weinig scholen waar de hele dag aan alle klassen lesgegeven wordt.

Door David Zandbergen

Landelijk zijn volgens onderwijsvakbond AoB 4342 scholen gesloten. In het hele land gaan juffen en meesters de barricaden op uit protest tegen de hoge werkdruk en om te vragen om meer structurele bijdragen voor onderwijs.

AoB weet te melden dat in Waddinxveen vier scholen dicht zijn: De Nieuwe School, De Regenboog, de Koning Willem-Alexanderschool en de Kardinaal Alfrinkschool. Op haar website geeft ook de Beatrixschool aan de deuren te sluiten. Leerlingen van de Rehoboth hadden ook het grootste deel van de dag vrij, maar dit had te maken met de viering van Dankdag.

Op de Theo Thijssenschool maakten de docenten zelf, individueel de keuze of zij mee wilden doen met de staking. Dat leverde een bijzondere situatie op: "Alleen groep 4 en 6 zijn er, de rest van de school is leeg", vertelt conciërge Willem Lindhout, die als een van de weinigen nog aanwezig was. "Ik heb alsnog genoeg te doen hoor." Hij is het eens met zijn stakende collega's: "Er moet structureel geld bij. Met deze oplossing (het ministerie trekt 460 miljoen euro extra uit voor onderwijs, red.) moeten we nog elf keer staken voordat we er zijn."

Op basisschool Kleurrijk wordt niet gestaakt, laat directeur Verkuil weten. "Wij werken heerlijk met elkaar en hebben het goed. We staan volledig achter de stakers, want er is echt veel aan de hand. Maar we weten niet of staken de juiste manier is om iets te veranderen. Wij willen als school graag een positief geluid laten horen. Het is de mooiste baan ter wereld! We maken vandaag gewoon wat extra plezier, dat mag ook wel eens."

Hetzelfde geldt voor de Bethelschool, die na de viering van Dankdag in de kerk weer een 'gewone' woensdag had: "Ik heb wel aan het team gevraagd of ze wilden staken, maar ze wilden het niet", laat directeur Aart Jan Damsteeg weten. "We herkennen de werkdruk en de salariskloof. Maar we willen op deze dag juist dankbaar zijn voor ons mooie werk, dat vinden we veel belangrijker. We willen vandaag dankbaarheid en trots uitstralen."