Logo hartvanwaddinxveen.nl
De 11-jarige Jaymee Joore geniet van een cracker met kaas in het gemeentehuis. (foto en tekst: Nicole Lamers)
De 11-jarige Jaymee Joore geniet van een cracker met kaas in het gemeentehuis. (foto en tekst: Nicole Lamers)

Ontbijten met de burgemeester

  •   316 keer gelezen

Waddinxveen - Zelf houdt hij niet van brood in de ochtend; burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis eet liever een kom havermoutpap en op warme dagen wordt de havermout ingeruild voor yoghurt met muesli. "Dat glijdt makkelijk naar binnen, brood krijg ik gewoon niet weg."

Leerlingen van groep 8 van de Theo Thijssenschool knikken instemmend. Het gros van de 32 leerlingen eet in de ochtend wel een boterham. "Heel goed", meent Nieuwenhuis. "Want ontbijten is belangrijk. Ik houd zelf ook wel van stevig ontbijten, want anders ga ik om 10.00 uur trillen." Op de tafels in de raadzaal staan op deze ochtend van het Nationaal Schoolontbijt mandjes met bruine bollen en bruine boterhammen op tafel en er is kaas en worst. De appelstroop vindt gretig aftrek en ook de komkommer is geliefd. Slechts een enkeling pakt wat verse tuinkers op een cracker met kaas. Nieuwenhuis zelf houdt het deze dinsdagochtend 5 november bij een stukje fruit en koffie. "Ik had al ontbeten toen ik ontdekte dat ik vanochtend het Nationaal Schoolontbijt had. Dom van mij." En misschien maar goed ook, want hij heeft nauwelijks tijd voor uitgebreid ontbijt. Hij geeft de pakken melk door, voorziet de leerlingen naast hem van kaas en worst en maakt een praatje met hen. De 11-jarige Zahara Cruz Fortes zit naast de burgemeester. Of ze dat zo gepland heeft? "Een beetje. Ik had anders niemand om naast te zitten." Nieuwenhuis schiet in de lach. Hij vraagt haar of ze elke ochtend ontbijt en wat ze dan eet. Dan worden de rollen omgedraaid en wordt de burgemeester klassikaal ondervraagd. Vragen worden op hem afgevuurd als: Wat eet u het liefst en wat is uw favoriete voetbalclub en heeft u hobby's? Een van de leerlingen vraagt: wat is uw grootste blunder? Nieuwenhuis moet even nadenken en vertelt dan dat hij als 18-jarige een grapje dacht uit te halen met een collega en stopte tijdens het eten een steentje in zijn kroket. Het kostte niet het gebit van de collega, maar deze belde wel op hoge poten de snackbar, die zich bleef verontschuldigen en nieuwe kroketten bracht. Uiteindelijk dreigden de kroketten door de leverancier uit de handel te worden genomen en besloot Nieuwenhuis kleur te bekennen. Hij biechtte alles op en gaf de eigenaar van de snackbar een grote bos bloemen.
Dan is het tijd voor Nieuwenhuis om naar de vergadering te gaan. Hij legt aan de leerlingen uit dat overal in Nederland, in elke gemeente, burgemeesters en wethouders op dinsdagochtend met elkaar vergaderen.

Meer berichten