Logo hartvanwaddinxveen.nl
Brigitte Leferink (links) begeleidde het gesprek met Sonja Barend. (foto en tekst: Annette van den Berg)
Brigitte Leferink (links) begeleidde het gesprek met Sonja Barend. (foto en tekst: Annette van den Berg)

Oud-talkshowmaster Sonja Barend vertelt over haar leven

  •   232 keer gelezen

Waddinxveen - De kaartjes voor de literaire avond met Sonja Barend waren vrijwel direct uitverkocht. Vrijdag 1 november vertelde de 'koningin van de talkshow' in Cultuurhuys De Kroon openhartig over haar leven. De avond werd georganiseerd door bibliotheek De Groene Venen en de plaatselijke boekhandel.

Aanleiding voor het bezoek aan Waddinxveen was Barends boek Je ziet mij nooit meer terug dat in 2017 uitkwam. Een autobiografie met overpeinzingen en herinneringen aan haar werk, haar jeugd en haar ouders. Barend schreef haar persoonlijke verhalen op omdat ze uit ervaring weet hoe bevrijdend dat kan werken. "Het lucht op, als je het aandurft om het eruit te gooien." Het is een indringend boek om te lezen, maar mogelijk nog meer als luisterboek, als je Barends stem hoort. Toen haar uitgever vroeg wie ze het wilde laten voorlezen, vond Barend dat ze dat alleen zelf kon doen.
De jeugd van Barend was 'bijzonder'. Tot haar tiende wist ze niet dat haar vader haar stiefvader was. Haar biologische vader werd in 1942 gevangengenomen en kwam om in Auschwitz. Toen hij thuis opgehaald werd, zei hij tegen de moeder van Barend: 'Je ziet mij nooit meer terug', de titel van het boek. Sonja werd daarna bij haar grootouders ondergebracht en bleef daar tot haar zevende. Haar moeder kreeg in die jaren twee zoons met een nieuwe man, zonder te weten of haar eerste man nog leefde. Hoewel Barend een goede band had met haar moeder en ze elkaar vaak zagen, liet haar moeder weinig los over de periode met Barends biologische vader. Barend durfde nooit door te vragen, bang dat het zou leiden tot verwijdering, onbegrip of kwaadheid. Veel uit het verleden bleef dus geheim.Toch schrijft ze in haar boek dat ze zich niet voor kan stellen dat ze gelukkiger zou zijn geweest als ze meer over haar ouders had geweten. Ook in Waddinxveen benadrukte ze: "Ik heb een fantastisch leven met een hele leuke man en ik realiseer me dat elke dag." Uiteraard sloot Barend de avond in De Kroon af met de slotzin van haar praatprogramma's: "Voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op."

Meer berichten