Het rood weeskind (Catocala nupta) is een grote nachtvlinder, die zich niet laat zien bij teveel licht. (foto: Annemieke van Eeuwen, IVN)
Het rood weeskind (Catocala nupta) is een grote nachtvlinder, die zich niet laat zien bij teveel licht. (foto: Annemieke van Eeuwen, IVN)

Aandacht voor lichtvervuiling bij Nacht van de Nacht

Algemeen 259 keer gelezen

Waddinxveen – Natuurgidsen Cor Groenendijk en Patrick Post maakten zaterdagavond 26 oktober een wandeling met twintig mensen door het Bentwoud. De excursie was één van de vele activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht; een jaarlijks evenement van natuur- en milieufederaties om aandacht te vragen voor toenemende lichtvervuiling.

Door Annette van den Berg

In het Bentwoud is het 's nachts niet echt donker. Desondanks is de parkeerplaats van Bentwoud-Oost moeilijk te vinden. Het wordt (nog) niet aangegeven op de borden en is niet te vinden via de navigatie. Toch is het vanuit Waddinxveen de dichtstbijzijnde parkeerplaats van het natuurgebied. Hier begint het Bentwoud, op grondgebied van de gemeente Waddinxveen en daar startte zaterdagavond ook de excursie Nacht van de Nacht.

Ook al is het onwennig om in het donker te lopen, het is niet pikkedonker. In het Bentwoud schijnt altijd een roze-grijze gloed. Zeker met nat, bewolkt weer, zoals zaterdagavond, dan weerkaatst het licht extra. Het licht is afkomstig van straatlantaarns, assimilatiebelichting in kassen, reclameborden, tuinverlichting en straks komt daar nog het licht bij van kerstversieringen.

Effect
Welk effect lichtvervuiling heeft op mensen, dieren en de natuur is nog niet bekend. Boswachter Jonathan Leewis van Staatsbosbeheer: "De natuur richt zich op het licht van de maan. Kunstlicht is veel sterker. Dieren raken gedesoriënteerd, zoveel is duidelijk."

Voorbeelden
Annemieke van Eeuwen, vrijwilliger bij IVN natuureducatie Alphen aan den Rijn, noemt daar een paar voorbeelden van: de broedplanning van koolmeesjes verandert, insecten komen af op lantaarns en vallen ten prooi aan vogels en egels komen niet tevoorschijn bij (te) veel licht. Volgens boswachter Leeuwis helpt het soms om de kleur van het licht te veranderen. "Trekvogels raken de weg kwijt door verlichte boorplatforms en windparken, maar van groen licht hebben de vogels minder last. Andere dieren reageren juist beter op rood licht."
De organisatoren van Nacht van de Nacht willen meer aandacht voor de negatieve effecten van lichtvervuiling. Het helpt, volgens hen, als er minder lichten aanstaan of als de uitstraling van straatverlichting naar boven wordt afgeschermd.