Logo hartvanwaddinxveen.nl
Leden van 'Waddinxveen helpt Lesbos' zijn overrompeld door alle hulp. (foto en tekst: Annette van den Berg)
Leden van 'Waddinxveen helpt Lesbos' zijn overrompeld door alle hulp. (foto en tekst: Annette van den Berg)

Alle hens aan dek voor Lesbos

  •   keer gelezen

Waddinxveen- "Als je iemand een warme jas geeft, voelt hij of zij zich weer even gezien als mens. We willen een beetje menselijkheid brengen. Daar doen we het voor", zegt Arjan Berkouwer, één van de vijf initiatiefnemers van de werkgroep 'Waddinxveen helpt Lesbos'.

Donderdag 31 oktober vliegen de vijf naar het Griekse eiland Lesbos. De vrachtwagen vol hulpgoederen vertrekt een week eerder om er hopelijk te zijn als de werkgroep arriveert. "Onvoorstelbaar dat 14.000 mensen in een vluchtelingenkamp moeten leven waar de voorzieningen berekend zijn op hooguit 3.000 mensen", vindt Berkouwer. "En het kost gemiddeld een jaar voor ze een intake-gesprek hebben en de toelatingsprocedure kan beginnen." Anneke Compagne is vrijwilliger bij VluchtelingenWerk. Haar droom was om ook iets te kunnen doen voor de mensen in Lesbos. Die droom was de aanleiding voor de actie 'Waddinxveen helpt Lesbos'. Twee maanden geleden kwamen de vijf voor het eerst bij elkaar: Berkouwer, Compagne, Jaap Bardelmeijer, Henk Asscheman en René Tromp. Bardelmeijer: "Als je elkaar het vertrouwen geeft en doet wat binnen je mogelijkheden ligt, kun je heel snel iets bereiken." Berkouwer stelde opslagruimte ter beschikking en Asscheman een vrachtwagen en verhuisdozen. De initiatiefnemers van 'Waddinxveen helpt Lesbos' zijn overrompeld door de hulp die ze van plaatsgenoten krijgen. Scholen zamelden tandpasta en andere toiletartikelen in, kerken hielden collectes voor de kosten van diesel en ferry's en inwoners kwamen spontaan helpen met sorteren. Ook de hoeveelheid ingebrachte spullen omschrijft de werkgroep als 'overweldigend'. Van mutsen tot schoenen en van winterjassen tot dekens, alles kan worden gebruikt. Het ziet er nu naar uit dat zo'n 450 dozen gevuld kunnen worden met spullen uit Waddinxveen. In de loods van Berkouwer is ruimte voor 250 dozen, daarna gaan de dozen naar een opslag in Nieuw-Lekkerland. In de laadruimte van de oplegger passen 1.300 dozen. Aangezien de kosten voor diesel, tol en de ferry's ruim 6.000 euro zijn, moet de vrachtwagen tot de nok toe gevuld worden. Het zou niet makkelijk zijn om zo'n actie alleen vanuit Waddinxveen te organiseren. Het lot was de initiatiefnemers goed gezind: via via kwam Berkouwer in contact met de stichting Christian Refugee Relief (CRR) in Nieuw-Lekkerland. CRR zet zich al vanaf 2015 in voor vluchtelingen op Lesbos. 
"Ondanks de link met CRR, staat de actie in Waddinxveen los van de kerken", benadrukt Berkouwer. "De één wil goed doen vanuit zijn christelijke levensovertuiging, de ander gewoon om een goed mens te zijn. Hoe mooi is dat." CRR gaat tien keer per jaar met een vrachtwagen naar Lesbos en heeft toestemming om de goederen uit te delen. Ook de werkgroep in Waddinxveen wil vaker in actie te komen. Ze hopen dat plaatsgenoten gemotiveerd zijn om de vluchtelingen te blijven helpen.

Meer berichten