Logo hartvanwaddinxveen.nl

Waddinxveense hefbrug qua constructie wel oké

  •   660 keer gelezen

Boskoop/Waddinxveen - De Waddinxveense hefbrug heeft niet hetzelfde euvel als de hefbrug in Boskoop die sinds donderdag 10 oktober is afgesloten voor al het verkeer. De provincie Zuid-Holland stelde de afsluiting in nadat uit onderzoek naar roest naar voren was gekomen dat de Boskoopse hefbrug constructief onveilig is als er geen maatregelen worden genomen. 

De provincie kan nu nog niet inschatten hoe lang de stremming in Boskoop gaat duren, er is overleg met de aannemer die over het beheer van de brug gaat en die een inschatting moet geven over hoe snel noodzakelijke maatregelen kunnen worden genomen. Gedeputeerde Floor Vermeulen die zelf uit Boskoop komt, heeft bij een persconferentie donderdagavond gezegd dat hij erg is geschrokken van het advies van een tweede onderzoeksbureau dat de roestvorming analyseerde en zich realiseert dat afsluiting heel veel impact heeft op Boskoop en op de regio.

De provincie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het blijkt dat de hefbrug in Waddinxveen wel verzwaard is in de afgelopen jaren en Boskoop niet waardoor de constructie nu kan bezwijken. Waarom dit zo is gegaan, wordt dus nageplozen. 

In navolging van Boskoop zijn ook direct de hefbruggen in Waddinxveen en bij de Gouwesluis geïnspecteerd. Volgens een woordvoerder van de gemeente Waddinxveen is hieruit inmiddels gebleken dat de Waddinxveense hefbrug in ieder geval niet constructief onveilig is. In Waddinxveen zal het verkeer uiteraard wel te maken krijgen met de gevolgen van de afsluiting in het buurdorp.  Ook het vaarverkeer over de Gouwe is gestremd. 

In Boskoop vaart sinds donderdag een pontje zodat fietsers en voetgangers toch naar de overkant kunnen komen. Volgens de provincie wordt vandaag nog een tijdelijke pontonbrug geplaatst waardoor het pontje weer uit de vaart kan worden genomen. 

Een medewerker van de provincie vertelt vrijdagochtend met trots dat de pont twee uur na het afsluiten van de brug al voer. Toch lijkt in Boskoop cynisme de overhand te hebben. "Hadden wij maar een Coenecoopbrug", verzucht een Boskoper die zijn fiets op de pont sleept. Door de afsluiting van de brug zien de automobilisten van Boskoop zich genoodzaakt om te rijden via Waddinxveen of Alphen.

Boskoper Gé Glazenborg is 'gewoon' met de fiets en kan dus met de pont. Hij lijkt de mankementen aan de brug al bijna gewend. "Dit was twee jaar geleden ook al zo. Alleen zijn het dit keer roestplekken, die haal je niet weg met een likje verf. Dus dat zou flink dramatisch kunnen zijn," zegt hij, denkend aan de lange periode dat de brug mogelijk afgesloten zal zijn.

Halverwege de ochtend staan ongeveer tien reizigers op de pont, maar het is veel drukker geweest eerder op de ochtend. "Kijk," wijst Glazenborg naar een foto op zijn telefoon, "vanochtend was het dringen geblazen." De foto laat een beeld zien van een lange rij wachtenden voor de pont. "Gelukkig komt er straks een ponton."

De reizigers op de pont weten wel wat er zou moeten gebeuren. Glazenborg: "Ik zou een hele nieuwe brug willen. Een die breder is. Dit ding uit 1936 is helemaal niet gebouwd op zoveel auto's." Hij krijgt bijval van een medereiziger op de pont: "De brug is het probleem niet, de auto's zijn het probleem!" Ondertussen is de pont aan de andere kant van de Gouwe aangekomen. Eén Boskoper heeft nog een boodschap voor de Waddinxvener die uit drie werkende bruggen kan kiezen: "Geniet van de luxe!"

Meer berichten