Logo hartvanwaddinxveen.nl
PraatPaal

E.T. phone Zuidplas?!

  •   51 keer gelezen

Maandag 7 oktober, 21:13 uur
Mensen, zeggen jullie het maar: ben ik nou gek, of hangt er sinds een week of twee 's avonds een mysterieuze, paarsige gloed over onze dorpen? Hmm. Misschien is het antwoord op allebei die vragen 'ja'.
Maar jullie hebben dat pimpelpaarse polderpanorama toch ook gezien, toen jullie 's avonds naar buiten keken of nog even de hond uitlieten? Zou die gloed een teken zijn, het begin van het einde inluiden? Niet langer 'morgenstond heeft goud in de mond' maar 'het bittere end heeft paars aan z'n firmament'? Moeten we straks leven op de puinhopen van een paar nachtjes paars?
De laatste tijd hoorde ik zoveel alarmerende berichten over de toestand van onze cultuur, maatschappij en wereld dat ik geneigd was overal wel iets apocalyptisch in te zien. Dus, sirenes of niet, aan het toeval heb ik niks overgelaten toen de Paarse Plaag opdoemde.
Ik heb me vorige week in- en afgesloten – gezien het herfstweer was het sowieso geen slecht idee om ramen en deuren te sluiten – in huis, met de gordijnen dicht en ik verroer geen vin. Mocht de Paarse Plaag op een invasie uitlopen dan hoor ik het gloeiende gezag vanzelf aankloppen om te eisen dat ik me onderwerp aan een of andere magenta megamacht.
Als het inderdaad een buitenaardse macht is die voet heeft gezet in de polder, dan hebben we het een beetje aan onszelf te danken. André Kuipers is ook niet vrij van blaam, trouwens. Van buiten de dampkring schoot hij in 2012 als een heuse Fundafotograaf verkoopplaatjes van Nederlandse nachtlandschappen waarop je onze glastuinbouw ziet oplichten in het verder onverlichte Groene Hart. Een open uitnodiging van kant-en-klare kavels voor een landingsbaan voor extraterrestrialen, die extra happig op huisvesting zijn nu ze weten dat er in ons buitengebied glasvezelverbinding wordt aangelegd. Kunnen ze zonder ruis op de lijn met het thuisfront bellen.
Het is makkelijk praten achteraf, maar we hadden die polders gewoon vol moeten rauzen met huizen voordat het te laat was – zelfs al hadden er Rotterdammers in komen wonen. Die waren tenminste nog een beetje verstaanbaar geweest; dat is met aliens maar de vraag.

Dinsdag 8 oktober, 10:15 uur
Net voor het eerst sinds een week een voet buiten de deur gezet. Volgens mij valt het met die apocalyps wel mee, maar ik wil niet te vroeg juichen. De buurvrouw kwam ook nog aan de deur. Ze zei dat ze zich zorgen maakt om me. Ik kreeg zelfs een pannetje zelfgemaakte tomatensoep van haar.
Weet je wat ze vertelde? Dat tomaten tegenwoordig steeds vaker onder rode en blauwe LED-lampen worden geteeld; dat schijnt niet alleen goed te zijn voor de groei van de plant, maar ook duurzaam qua energieverbruik. Man, de techniek staat voor niets! Paarse kassen, dat hou je toch niet voor mogelijk! Het moet niet gekker wor…

O.

Meer berichten