Logo hartvanwaddinxveen.nl

Sluitende begroting door verdere bezuinigingen

  •   551 keer gelezen

Waddinxveen - Waddinxveners gaan meer betalen aan afvalstoffenheffing (verhoging van 20 procent wat indicatief neerkomt op 45 euro), er wordt bezuinigd op Dierendal en Stichting Vonk gaat minder geld krijgen van de gemeente evenals het Ondernemersfonds. Vrijdag 4 oktober werd door het college van burgemeester en wethouders de begroting voor 2020 gepresenteerd.

Door wethouder Hannie van der Wal werd de begroting 'robuust' genoemd en omschreven als een begroting 'die tegen een stootje' kan. "Iedereen die zorg nodig heeft, krijgt zorg", benadrukte Van der Wal. Om de begroting sluitend te maken en twee ton in de plus te komen, moeten wel enkele onpopulaire maatregelen worden genomen. Dat is de rekening die betaald moet worden voor de financiële tekorten die zijn opgetreden bij jeugdzorgd en de Wmo. Om dit gat van 3 miljoen te dichten zijn al eerder maatregelen getroffen zoals het uitstellen van renovatie van sportzalen en minder geld voor groen en de wijken. Dat de afvalstoffenheffing fors moet worden verhoogd heeft volgens wethouder Gezina Atzema te maken met het feit dat de verwerking van afval duurder is geworden en dat oud papier minder opbrengt. Stichting Vonk moet in het jaar 2022  50.000 euro inleveren en het jaar daarop een ton. Dierendal ziet zijn beheerder (die betaald wordt door de gemeente) in 2021 vertrekken. "Een hele pijnlijke maatregel", noemde wethouder Kirsten Schippers het. "Zeker nu Dierendal het 20-jarig bestaan viert en dit ook nog eens op Dierendag te horen krijgt, maar het kon echt niet anders." Volgens wethouder Schippers was al eerder aangekondigd dat de onroerende zaakbelasting (ozb) verhoogd zou worden of dat het mes in de voorzieningen zou gaan, mocht de eerste bezuinigingsronde niet afdoende zijn. De keuze is nu gevallen op Dierendal en het Ondernemersfonds. Wethouder financiën Van der Wal vatte het voorgestelde beleid samen als 'sober en doelmatig'. 

De plannen die wel doorgaan en waar het komend jaar ook veel op ingezet gaat worden is het maken van een nieuwbouwplan voor het Coenecoop College, het opstellen (regionaal) van de Transitievisie Warmte en het voorbereiden op de Omgevingswet wat een wettelijke verplichting is. Van der Wal verwacht de komende maanden niet meer geld van het Rijk, maar de bijdragen in de periode daarna zien er wat rooskleuriger uit. Op woensdag 13 november buigt de raad zich over de begrotingsvoorstellen. 

Reacties van derden op de gemeentelijke begroting lees u in de papieren versie van 9 oktober. 

Meer berichten