Dierendal is populair bij kleine kinderen, ouders en grootouders.
Dierendal is populair bij kleine kinderen, ouders en grootouders.

Dierendal viert twintigjarig bestaan

Algemeen 279 keer gelezen

Waddinxveen- Kinderboerderij Dierendal vierde woensdag 2 oktober het twintigjarig bestaan. Ondanks het gure weer werd de feestelijke middag goed bezocht. Het is een unieke plek in Waddinxveen; wie eenmaal de trappen is afgedaald bij het winkelcentrum, waant zich even in een andere wereld.

Door Annette van den Berg

Kinderboerderij Dierendal begon twintig jaar geleden toen het hertenkamp verdween aan het Burgemeester Warnaarplantsoen. Het onderkomen voldeed niet meer aan de eisen van die tijd en andere dieren werden geschikter bevonden om 'te houden' dan herten. "Er waren wel herten bij die uit de hand van de verzorgers aten, maar herten zijn geen knuffeldieren", weet vrijwilliger bij Dierendal Jan Hoogerbrug (83 jaar). "Geiten en schapen zijn aaibaar. Dat is leuker voor de kinderen."

Hoogerbrug is één van de nu vijfentwintig vrijwilligers die bij de kinderboerderij werken. Hij is vanaf het begin bij Dierendal betrokken, verzorgt het groen en begeleidt schoolgroepen. De combinatie van een kinderboerderij, een plantsoen en vlakbij een winkelcentrum werkt goed, vindt Hoogerbrug. "Vooral op vrijdagmiddag komen er veel bezoekers. Ouders of de oma's en opa's nemen de kinderen mee om boodschappen te doen en gaan dan even langs de kinderboerderij." Ze komen om de geiten of konijnen te aaien en om de pauwen en kippen te zien. Of om een kopje koffie te drinken. "Je hoort vaak dat mensen Dierendal een leuke plek vinden", zegt Hoogerbrug. "Met kleine kinderen is het lekker overzichtelijk. Je hebt ze altijd in het oog."

Hoogerbrug is twee ochtenden per week te vinden in Dierendal. De laatste jaren heeft hij hulp bij het groenonderhoud dat hij pleegt. "Dat is nodig door de uitbreiding met de heem- en bijentuin. Bij het trekpontje is duizend vierkante meter ingezaaid met inheemse planten die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders."

Hoogerbrug heeft altijd in het groen gewerkt en was eerder actief bij de Werkgroep Natuur en Milieu. Toen hij stopte met werken was het vanzelfsprekend om hobbymatig verder te gaan met groen en met kinderen. "Je gaat zo'n plek toch zien als een stukje van jezelf. Je bent lekker onder de mensen en het is goed om een doel in je leven te hebben", vindt hij. "Om iets te kunnen betekenen voor een ander. Zeker in deze maatschappij."
Naast het onderhoud van de beplanting, is Hoogerbrug begeleider voor schoolklassen die naar de kinderboerderij komen. "Voor de kleuters hebben we het kabouterpad. De oudere kinderen doen opdrachtjes over dieren. Ze gaan bodemdiertjes zoeken, de hoogte van een boom meten, dat soort dingen". Hij doet het graag. "Dan ga ik mee met zo'n groepje. Ik vertel wat over de bloemen in de heemtuin. Je laat de kinderen ruiken, proeven en kijken. Ik kan daar echt van genieten. Ik krijg er zoveel energie van." In elke klas zitten wel een paar kinderen die echt geïnteresseerd zijn, dat is niet veranderd in de loop der tijd. Maar in het begin was het toch drukker met schoolklassen in vergelijking met de laatste jaren", meent Hoogerbrug. "Kinderen hebben tegenwoordig een vol rooster en zoveel andere activiteiten zoals muziek en gym."

Vandaag vier oktober, dierendag, wordt een receptie gehouden voor genodigden in verband met het jubileum.