Gert Konijn op het terras van het clubhuis van Be Fair.
Gert Konijn op het terras van het clubhuis van Be Fair.

Be Fair gaat hoge energiekosten te lijf

Algemeen 355 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen - Be Fair maakt in één klap een enorme duurzaamheidsslag. Sinds vorige week prijken er op het dak van het clubhuis van de vereniging op sportpark 't Suyt ruim tweehonderd zonnepanelen. Ze moeten gaan voorzien in een groot deel van de energie die wordt verbruikt.

Door Erik van Leeuwen

"Die gasten werken echt snel", zegt Gert Konijn als hij op het terras de boel 'inspecteert. Maar liefst 206 zonnepanelen worden via een trappetje naar het dak van de kantine getransporteerd. "Ze zijn maandag begonnen en vandaag ronden ze het werk af", vertelt Konijn, die namens de Stichting Exploitatie Voetbalpark Be Fair verantwoordelijk is voor onderhoud en energie.

"Ook als voetbalclub moet je denken aan de toekomst. Vandaar dat we al een tijdje geleden een stappenplan hebben gemaakt."

Het clubhuis is eigendom van Be Fair en werd in 2008 gebouwd. Dat gebeurde volgens de normen en eisen van die tijd. "Het was modern op allerlei gebieden. Met bewegingssensoren in de kleedkamers, dubbel glas in de kantine, maar ook goede isolatie. Maar 2008 is inmiddels wel elf jaar geleden en in die periode is er veel gebeurd op het gebied van duurzaamheid", stelt Konijn. "Ook clubs moeten in 2050 van het gas af zijn."

'We zijn jaarlijks zo'n 20.000 euro kwijt aan energielasten'

De maatregelen die Be Fair in de afgelopen jaren nam, waren in eerste instantie kleinschalig. Kapotte verlichting werd en wordt steevast vervangen door LED-verlichting.

Op een gegeven moment was de tijd rijp voor zonne-energie. "Je gaat kijken waar je als vereniging voordelen kunt behalen. Onze energierekening is best pittig. Een voetbalclub is net een bedrijf. We zijn jaarlijks plusminus twintigduizend euro kwijt aan energielasten. Dan is het een simpel rekensommetje. De zonnepanelen zijn een enorme besparing. De lage rente voor een lening maakt het ook interessant."

Voor de financiering van het project klopte de stichting aan bij twee instanties. Het leverde een subsidie op van 45 procent van het totaalbedrag. "Daar zijn we best creatief in geweest", zegt Konijn met gepaste trots. "Een televisieprogramma van RTL Z heeft onlangs opnamen gemaakt voor een programma over clubs en de financiering van duurzaamheidsmaatregelen. Ze hebben hier een halve dag gefilmd. Blijkbaar zien ze ons als voorbeeld voor andere clubs."

' Ze zien ons als
voorbeeld voor ander clubs'

Mede door de flinke subsidie is de terugverdientijd van de zonnepanelen voor Be Fair behoorlijk verkort. "Bij particulieren is dat normaal zo'n zeven, acht jaar. Voor ons geldt drie á vier jaar."

Volgens Konijn kan er op het dak van het clubhuis geen zonnepaneel meer bij. "Alle ruimte is benut."

Hij kijkt al stiekem naar de cv-ketels en de boilers in het clubhuis. "Doorgaans gaan die een jaar of vijftien mee voordat ze vervangen moeten worden. Dus reken maar uit: over niet al te lange tijd zullen we ook daar over moeten besluiten hoe we die installaties gaan vervangen. Wie weet staat er over een paar jaar wel een warmtepomp. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel."